Noves onades de pluja allarguen la llevantada tot el diumenge

Protecció Civil recomana mantenir la guàrdia tant pel que fa a les vores dels rius com als viatges per carretera

El riu Gurri, a Roda, avui diumenge
El riu Gurri, a Roda, avui diumenge | Foto: Josep M. Montaner
Redacció Osona.com
30 de novembre del 2014
Actualitzat a les 23:54h

El riu Gurri al pas per Roda de Ter, aquest diumenge al migdia. Foto: Josep M. Montaner


Actualització: diumenge 23:50 h

Les darreres previsions que ens trobem a les darreres hores de l'episodi de temporals que va començar divendres passat. Durant aquesta tarda d'avui diumenge, tot i la intensitat de la pluja i el vent en alguns llocs, tot indica que els moments més perillosos ja han quedat enrere. Però les successives onades de tempestes que arriben del mar encara han causat problemes a Osona, degut a un reforçament de les precipitacions de cara al vespre, sobretot al centre de la plana.

Tanmateix, des de Protecció Civil s'ha recomanat de no abaixar la guàrdia, i mantenir-se vigilants entorn les lleres dels rius i rieres, i circular amb molta cura pel risc de trobar arbres o grans tolls d'aigua a la ruta.

............................................................

L'episodi de pluja que es va iniciar dijous al vespre ja acumula entre 60 i 125 litres a Osona. El gruix de la llevantada va començar aquest divendres al vespre i s'allargarà fins a primera hora de la tarda de diumenge, deixant acumulacions molt importants arreu de la comarca. La cota de neu al Pirineu està sent força elevada i puntualment s'ha situat a 2.300-2.400 metres.

Fins a la matinada d'aquest diumenge, quan sembla que la pluja ha donat una petita treva, l'observatori que registra una major quantitat de pluja acumulada en aquests tres dies és Viladrau, amb uns 125 litres, la major part dels quals, gairebé 111, han caigut aquest dissabte. La plana de Vic i el Bisaura superen els 80 litres acumulats i al Lluçanès ja arriba als 60 litres.

Les precipitacions persistents estan fent créixer el cabal de manera molt notable. El Ter a Ripoll –una vegada superat l'aiguabarreig amb el Freser- ha arribat a 234 metres cúbics per segon, una xifra que multiplica per més de 60 l'habitual els darrers dies (a l'entorn de 5 metres cúbics). De moment però no hi ha constància d'incidents més enllà d'una petita esllavissada a la C-17 que durant uns minuts ha obligat a tallar un carril. També s'ha hagut de tallar el pont de la Coromina a Torelló i el camí Vora Ter. El telèfon d'emergències 112 Catalunya ha rebut 19 trucades des d'Osona durant l'episodi.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha informat que el cabal del riu Ter pot generar problemes d’inundacions en zones properes a la llera. Es preveu que aquesta situació s’allargui durant les properes hores, ja que es continuen anunciant precipitacions abundants a la capçalera del riu Ter i a tot Osona.
 
Per tot això, es recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell als següents municipis, molts d'ells a Osona: Camprodon, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda i Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria del Corcó, Tavertet, la Cellera de Ter, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Anglès, Bescanó, Sant Gregori, Salt i Girona.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté activats avisos per intensitat i acumulació de pluja (més de 100 litres en 24 hores). Es tracta del primer gran temporal d'una tardor on no s'ha produït cap episodi de precipitacions important.
 

Avís d'intensitat de pluja per dissabte 29 de novembre

Avís d'acumulació de pluja per dissabte 29 de novembre

Avís d'intensitat de pluja per divendres 28 de novembre

Avís d'acumulació de pluja per divendres 28 de novembre


Dades d'interès
- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Tavèrnoles
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau (Estacions Automàtiques / XEMA )

 

El riu Gurri al pas per Roda de Ter. Foto: Josep Maria Montaner

 

El riu Ter al pas per Roda. Foto: Josep Maria Montaner


El riu Ter, a Roda, a les 10 del matí d'avui diumenge. Foto: Adrià Costa.

El cabal del Ter a Ripoll s'ha multiplicat per 60. Foto: Arnau Urgell