La futura Facultat de Medicina centra el debat de la III Nit Empresarial

Els ponents destaquen la viabilitat econòmica del projecte, que aportaria 22 milions d’euros de negoci induït | Entre els punts febles, la necessitat de definir àmbits de recerca biomèdica

Redacció Osona.com
28 de novembre del 2014
Actualitzat a les 17:42h
Lurdes Baulenas, Manel Peiró, Carlos Cardiel, Joan Turró i Miquel Vilardell
Lurdes Baulenas, Manel Peiró, Carlos Cardiel, Joan Turró i Miquel Vilardell | Albert Alemany

La III Nit Empresarial es va celebrar a l'Atlàntida de Vic. Foto: Albert Alemany


El Consell Empresarial d’Osona (CEDO) va celebrar aquest dijous, 27 de novembre, la tercera edició de la Nit Empresarial d’Osona, a l’Atlàntida de Vic. El projecte de la futura Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) va centrar la major part del debat. Hi van assistir una vuitantena de persones, la majoria empresaris, tot i que també hi havia personal de la universitat i alguns metges.

L’acte va comptar amb la taula rodona "La sanitat, un motor econòmic pel territori”, en la que hi van participar el doctor Miquel Vilardell, cap de servei de Medicina Interna de l’Hospital de la Vall d’Hebron i catedràtic de Medicina Interna de la UAB; el doctor Carlos Cardiel, director Territorial Zona 2: Aragó, Balears i Catalunya del Grup Hospitalari Quirón; i el doctor Manel Peiró, director de programes de Salut d’ES i professor titular de la Universitat Ramon Llull. El moderador va ser Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes (FUB). Al final de l’acte, es va obrir un torn de preguntes al públic.

Els ponents van coincidir en destacar la viabilitat de la Facultat de Medicina a Vic. En aquest marc, es van oferir algunes dades, com que no hi hauria dificultat en cobrir les 500 places d’estudiants disponibles, degut a l’alta demanda que hi ha a l’Estat espanyol. També es van fer públiques xifres econòmiques: la Facultat aportaria uns 22 milions d’euros de negoci induït, una quantitat que s’hauria de multiplicar per 2,8-3 de negoci derivat.

Com a punts febles, van quedar a l’aire els criteris que s’utilitzarien per accedir a la Facultat, tenint en compte que hi hauria una demanda més elevada que l’oferta i que la UVic-UCC és un centre de caràcter privat. També es va insistir en la necessitat de definir dos o tres àmbits de recerca biomèdica, on la universitat pogués excel·lir.

En l’apartat de preguntes, el rector de la UVic-UCC, Jordi Montaña, va reconèixer que seria complicat obtenir diners públics i va fer una crida a finançar el projecte via mecenatge. El rector va argumentar que la Facultat era una iniciativa que anava més enllà de l’àmbit de la universitat i que afectaria el territori, per la qual cosa va reclamar la implicació privada.

Entre d’altres temes al voltant de la sanitat, es va debatre la necessitat d’arribar a un pacte nacional per garantir l’assistència sanitària universal. Vilardell va apuntar que seria impossible assolir-lo si hi havia implicats els partits polítics.

L’acte també va incloure el parlament de la presidenta del CEDO, Lurdes Baulenas, que va desgranar les activitats que l’entitat havia portat a terme al llarg d’aquesta legislatura, que finalitzarà el febrer de l’any que ve. Baulenas va explicar que s’havien complert els objectius que es contemplaven en el pla per tal de reorientar el CEDO, elaborat ara fa tres anys. Entre aquests, hi havia el d’augmentar el nombre de socis i tenir una major presència a la comarca, amb activitats consolidades, entre les quals la Nit Empresarial.
 

Recull de galeries de fotos de les tres edicions de la Nit Empresarial d'Osona

 

Lurdes Baulenas, Manel Peiró, Carlos Cardiel, Joan Turró i Miquel Vilardell. Foto: Albert Alemany