Desarticulada una banda que introduïa grans quantitats d'haixix a Osona

L’operació policial s’ha saldat amb cinc detinguts i quatre persones més imputades | Els Mossos han intervingut 252 quilograms d’haixix, bàscules de precisió, armes i nombrosa documentació

Redacció Osona.com
27 de novembre del 2014
Actualitzat el 30 de novembre a les 0:18h

El haixix comissat pels Mossos d'Esquadra Foto: Mossos d'Esquadra


Els Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal, concretament de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Central i de la Unitat Central d’Estupefaents i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Vic, han desarticulat una banda criminal ubicada a Terrassa que introduïa grans quantitats de haixix a la comarca d'Osona. L'operatiu s'ha saldat amb la detenció de cinc persones com a presumptes autores d’un delicte contra la salut pública i organització criminal, i la imputació de quatre mes. No es descarta que n'hi puguin haver més.

La investigació es va iniciar després que els agents de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Vic tinguessin accés a la informació d’un transport de droga que s’havia de fer per l’autovia C-17 el passat mes de juliol. Per això, es va muntar un dispositiu, juntament amb efectius de l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Central, amb la finalitat d’interceptar aquest trasllat a l’alçada de la localitat de Malla. En aquesta ocasió, la droga la traslladaven amb un vehicle precedit per un altre que feia les funcions d’avançada. Quan el vehicle sospitós va arribar a la zona acotada per l’operatiu policial, els agents van intervenir per interceptar-lo. La resposta del vehicle, en veure’s bloquejat, va ser la d’intentar escapolir-se i, fins i tot, va arribar a col·lidir amb els cotxes policials. No va aconseguir el seu propòsit.

Els mossos van detenir dos dels tres dels ocupants dels turismes. L'altre ocupant que s'havia escapolit va ser posteriorment identificat i imputat. Els mossos van intervenir 67 quilograms d’una substància estupefaent que les anàlisis posteriors van determinar que corresponien a haixix. El Jutjat d’Instrucció número 2 de Vic es va fer càrrec de la causa i va decretar l’ingrés a presó d’un dels dos detinguts.

A partir d’aquesta intervenció i tenint en compte que els investigadors van tenir constància que es tractava d’un grup més gran que traficava amb haixix a la comarca d’Osona, es va fer càrrec de la investigació la Unitat Central d’Estupefaents. Les indagacions policials van situar el focus sobre tres persones que van poder ser identificades: es tractava de tres homes amb diferent parentesc entre sí, tots de nacionalitat marroquina i que tenien un rol principal dins l’organització. En aquesta fase de la investigació els policies van constatar que tots tres estaven fugits al Marroc.

A principis del mes d’octubre els investigadors del cas van saber que un dels suposats traficants havia retornat a Catalunya i que s’allotjava en un pis llogat a la localitat de Terrassa. En aquest moment, la policia el va vigilar i va poder corroborar que es reunia periòdicament amb un altre home que regentava un negoci en aquesta localitat. A aquesta persona la intel·ligència policial ja la relacionava amb el comís fet el mes de juliol i amb la resta de persones investigades.

Els agents van estrènyer el cercle sobre aquest home i van determinar que participava directament en els transports d’haixix que gestionava un dels investigats, a més de corroborar que es va desplaçar al sud de la península ibèrica i a Madrid per proveir-se d’una quantitat d’haixix, en aquells moments indeterminada, que va emmagatzemar en un pàrquing de Terrassa per preparar-la per a la seva distribució.

 

Armes comissades. Foto: Mossos d'Esquadra

En aquest moment, els agents van intervenir la substància emmagatzemada, ja que la informació de la que disposaven revelava que estaven buscant compradors per col·locar la mercaderia i calia intervenir abans que la droga i els seus efectes desapareguessin. Així, el 31 d’octubre es van fer tres entrades i perquisicions a la localitat de Terrassa. En una de les entrades es van localitzar 185 quilograms d’haixix, que és la quantitat que havien portat i que esperaven introduir al mercat negre, a més d’una pistola simulada i una carabina. A les altres dues entrades es va intervenir diversa documentació, bàscules de precisió, dispositius electrònics, un comptador de bitllets, diversos telèfons mòbils i diners en metàl·lic.

L'operatiu es va saldar amb la detenció de tres homes, de 35, 52 i 56 anys, tots ells veïns de Terrassa. La policia també va imputar tres persones més.

Dos dels tres detinguts van ingressar a presó i es considera que l’organització ha quedat desactivada, segons fonts dels Mossos d'Esquadra. L'operatiu, però, continua per tal de localitzar i detenir els restants membres identificats pels quals s’ha sol·licitat l’emissió de quatre ordres internacionals de detenció.