Un documental sobre Yosemite guanya el Festival BBVA de Cinema de Muntanya

"Valley Uprising" s’emporta la prestigiosa Flor de Neu d’Or, el premi Boreal i la Flor de Neu de plata al millor guió, i "Cerro Torre – a snowballs chance in hell", el segon gran premi, el BBVA i la Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya

Redacció Osona.com
23 de novembre del 2014
Actualitzat el 24 de novembre a les 8:12h
Foto de família dels guanyadors, al Teatre Cirvianum
Foto de família dels guanyadors, al Teatre Cirvianum | Adrià Costa

Els premiats al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló 2014, aquest dissabte al Teatre Cirvianum. Foto: Adrià Costa


Els realitzadors nord-americans Peter Mortimer i Nick Rosen han guanyat el gran premi Vila de Torelló i Flor de Neu d’Or del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló 2014. amb la pel·lícula “Valley Uprising”. Es tracta d’un documental que repassa en 98 minuts la història de la vall més emblemàtica per als escaladors, Yosemite. Grans referents de l’escalada com Robbins, Harding, Bachar, Bridwell i Hill són alguns dels protagonistes d’aquest documental que retrata de forma exhaustiva el que s’ha convertit en llar i fita de l’escalada moderna. La cinta s’emporta també el premi Boreal i Flor de Neu de plata al millor guió.

Els  premis s’han lliurat aquest dissabte, 22 de setembre, al Teatre Cirvianum, en una vetllada de cloenda que ha estat presentada per Txe Arana. Després de l'entrega de guardons s’ha pogut veure la pel·lícula guanyadora del certamen. La sessió competitiva del Festival ha comptat enguany amb un total de 36 films.

La segona gran premiada és "Cerro Torre – a snowballs chance in hell", que s’emporta el premi BBVA i la Flor de Neu de Plata al millor film de muntanya. El realitzador austríac Thomas Dirnhofer capta amb imatges espectaculars una de les darreres gestes en escalada: el jove David Lama escala per primera vegada en lliure la mítica agulla de la Patagònia.

I la tercera gran premiada de la nit ha estat “Mission Antarctic", del suís Guido Perrini, que s’endú el premi GrandValira i Flor de Neu de Plata al millor film d’esports de muntanya; una proposta de navegació, muntanyisme, snowboard i natura salvatge que descobreix el vertiginosos pendissos nevats de les muntanyes que moren a l’oceà Antàrtic.

Trailer de ‘Valle Uprising

Mathieu Le Lay, amb “American Loneliness”, és qui ha recollit el premi al millor film de cultura de muntanya, i l’alemany Niko Jäger, el premi FEDME especial del jurat per “The cave connection”. El premi FEEC a la millor fotografia ha estat pel també francès Gilles Chappaz, amb “Guides & Cie”; mentre que la catalana "Pioners", de Miquel Pérez i Miquel Vilaplana, ha rebut una menció especial del jurat per la tasca de recerca del patrimoni històric de l’escalada a Catalunya. El premi Cervesa del Montseny, escollit en votació popular pel públic, ha reconegut “Epecuén”, de Dave Sowerby, i la pel·lícula que millor ressalta la defensa dels espais naturals, amb el premi Mountain Wilderness, ha estat per a “Vigia”, Marcel Barelli.

En periodisme, el premi al millor blog ha estat per a David Domingo per “NKO Canyoning - Equipo de barranquismo y descenso de cañones”; mentre que el millor treball en periodisme escrit se l’ha emprotat  José Manuel Velázquez-Gaztelu per “75 años de la vía Heckmair al Eiger”, publicat a la revista Desnivel.

Sessions non-stop

Aquest diumenge, al Teatre Cirvianum, en tres tongades (11.30, 16.00 i 19.00 hores) es duran a terme sessions non-stop amb les principals pel·lícules premiades aquest dissabte al Festival BBVA de Cinema de Muntanya.

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya, de Torelló, és un dels més importants del món en aquest gènere. Exhibeix i posa en competició cada any els millors films del món sobre muntanya i natura durant deu dies. D’aquesta manera i des de fa més de trenta anys, el Festival promou el respecte a la natura amb imatges d’alta definició i al mateix temps catapulta un esport minoritari, portant a Torelló les figures més rellevants de l’alpinisme.

El Festival BBVA de Cinema de Muntanya està coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el BBVA. Enguany es va renovar el conveni de coorganització i patrocini, un pas que aferma la continuïtat d’un certamen de renom internacional.

En el marc del Fest-Off del certamen, aquest diumenge se celebra per primer cop la Fira Camper, on les empreses capdavanteres del sector presentaran els seus productes, entre els quals s'hi podran trobar vehicles d'ocasió i també Km 0.

----------------
Llistat de guardonats

PREMI MOUNTAIN WILDERNESS al film que millor ressalti la defensa dels espais naturals a:
VIGIA de Marcel Barelli. Suïssa.

PREMI CERVESA DEL MONTSENY i Flor de Neu de Plata al millor film +Xtrem per votació popular a:
EPECUÉN de Dave Sowerby. EE.UU.

Menció Especial del Jurat al film PIONERS de Miquel Pérez i Miquel Vilaplana per la tasca de recerca del patrimoni històric de l'escalada a Catalunya.

PREMI  F.E.E.C. (Federació d´ Entitats Excursionistes de Catalunya), i Flor de Neu de Plata a la millor fotografia a:
GUIDES & CIE de Gilles Chappaz. França.

PREMI  BOREAL i Flor de Neu de Plata al millor guió a:
VALLEY UPRISING de Peter Mortimer i Nick Rosen. EE.UU.

PREMI F.E.D.M.E.  (Federación Española de Deportes de Montaña y Escalada) especial de JURAT i Flor de Neu de Plata a:
THE CAVE CONNECTION de Niko Jäger. Alemanya.

PREMI al millor film de CULTURA DE MUNTANYA i Flor de Neu de Plata a:
AMERICAN LONELINESS de Mathieu Le Lay. França.

PREMI  GRANDVALIRA i Flor de Neu de Plata al millor film d’ESPORTS  DE MUNTANYA a:
MISSION ANTARCTIC de Guido Perrini. Suïssa.

PREMI BBVA i Flor de Neu de Plata al millor film de MUNTANYA a:
CERRO TORRE - A SNOWBALLS CHANCE IN HELL de Thomas Dirnhofer. Àustria.

GRAN PREMI  “VILA DE TORELLÓ” i Flor de Neu d’Or a:
VALLEY UPRISING de Peter Mortimer i Nick Rosen. EE.UU.

PREMI PERIODISME

Millor BLOG a David Domingo per NKO Canyoning - Equipo de barranquismo y descenso de cañones.

Millor treball en PERIODISME ESCRIT a José Manuel Velázquez-Gaztelu per 75 años de la vía Heckmair al Eiger. Publicat a la revista Desnivel.

 

Més informació de la programació Fest-Off

Recull de galeries de fotos del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló

Més informació, des del web del Festival BBVA de Cinema de Muntanya

 

Joan Salarich, aquest dissabte a la cloenda del Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. Foto: Adrià Costa

Arxivat a