The Santperencs porten a l'Smart City un projecte per prevenir incendis a cases aïllades

Els joves emprenedors de Sant Pere de Torelló presenten el seu treball de robòtica a la prestigiosa fira

The Santperencs, a l'Smart City Expo
The Santperencs, a l'Smart City Expo | Glòria Bosch
Redacció
21 de novembre del 2014
Actualitzat el 24 de novembre a les 8:26h

Els joves emprenedors de Sant Pere de Torelló The Santperencs han presentat aquest dijous el seu nou projecte de robòtica a l’estand que la Generalitat de Catalunya té a l’Smart City Expo World Congress 2014, tal com ja va avançar aquest diari. Els osonencs estaven convidats pel Departament d’Empresa i Ocupació a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI).
 
El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Puigneró,  ha estat l’encarregat de rebre a The Santperencs i presidir l’acte de presentació del seu projecte “Nature's Fury”, un sistema de protecció contra incendis per a cases aïllades amb el qual The Santperencs van guanyar el tercer premi en Valors al World Festival de la First Lego League que es va celebrar l’abril passat a Sant Louis (EUA). Per poder viatjar a Sant Louis per participar en aquesta final mundial de la First Lego League, The Santperencs van sol·licitar el suport de la Generalitat de Catalunya, que els va atorgar un ajut econòmic a través de la DGTSI del Departament d’Empresa i Ocupació.

Jordi Puigneró ha fet el lliurament simbòlic d’aquest ajut als joves santperencs i els ha felicitat pel seu “esperit innovador i emprenedor, un exemple de talent que demostra que Catalunya és un embrió de societat que mira al futur". En aquest sentit, Puigneró ha destacat "la importància d'incorporar la tecnologia des de petits perquè de grans tindran més oportunitats en un món cada cop més tecnificat i digital".
 
Un projecte guanyador
 
The Santperencs és un equip d’estudiants de diferents instituts i escoles de Sant Pere de Torelló que treballen en el camp de la robòtica com a activitat extraescolar dirigits pels seus pares i participen en competicions d'aquest àmbit, des de l'any 2010. L’equip s'ha anat renovant fins arribar a l’actual, The Santperencs 4G, que està constituït per cinc membres d'edats compreses entre els 12 i els 14 anys: Marc Famada, Biel Jiménez, Pol Ayats, Sergi Font i Ricard Casanovas.
 
La First Lego League (FLL) és una competició de robòtica per a joves de 10 a 16 anys, en la qual participen més de 200.000 nois i noies de més de 60 països diferents. Els anys 2011 i 2012, dos dels membres actuals que ja formaven part de The Santperencs (Biel i Marc) van tenir l'oportunitat de poder prendre part a la final mundial als Estats Units, perquè prèviament havien guanyat la final estatal amb un projecte de teclat adaptat per a persones grans. Aquest any 2014, però, ha estat la primera vegada que The Santperencs guanyen un premi a la final mundial.

 

The Santperencs, a l'Smart City Expo. Foto: Glòria Bosch

El projecte “Nature's Fury” és un sistema automàtic de protecció contra incendis dissenyat per a cases aïllades. Per dur-lo a terme, The Santperencs van fer l'estudi d’allò que s'hauria d'instal·lar en un cas real i van fer la implementació d'una maqueta que permetés simular-ho. El resultat és un sistema que inclou una xarxa de sensors tèrmics, que en el cas d'un augment molt gran de la temperatura ambient, com succeeix quan hi ha un incendi forestal, engegaria automàticament un sistema d'aspersors que mullarien la teulada de la casa i les seves parets, per tal d'evitar les pèrdues materials i, especialment, les vides humanes i animals.
 
Segons han explicat The Santperencs durant la presentació d’aquest projecte, “per arribar a projectar aquest sistema vam consultar molts especialistes de camps diferents, i cadascun ens va aportar coneixements sobre aspectes diversos del projecte”. Els joves emprenedors, que han agraït a la Generalitat l’ajut rebut, han dit també que “la idea de projectar un sistema d'aquest tipus se'ns va acudir després de fer una visita a una masia afectada pels grans incendis del Solsonès de l'any 1998, just l'any abans que naixéssim la majoria de nosaltres”.