El Parlament descarta suspendre la pota sud entre Vic i Santa Eugènia de Berga

CiU, PSC, PP i C’s tomben una moció presentada per ICV contra el vial que ha de connectar la C-17 i l’Eix Transversal | Un text semblant es va aprovar el passat mes de setembre al ple de Vic

Pere Pratdesaba
20 de novembre del 2014
Actualitzat el 21 de novembre a les 7:38h
Algunes veïns de Vic, amb Nil Puigivila i Arnau Martí, van assistir a la sessió del Parlament
Algunes veïns de Vic, amb Nil Puigivila i Arnau Martí, van assistir a la sessió del Parlament | ICV Osona

El grup parlamentari d’ICV va presentar ahir a la Comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya la proposta que el mes de setembre va portar al ple municipal de Vic per suspendre l’anomenada pota sud. A diferència de fa tres mesos, la proposta no va rebre els suports del grup parlamentari del PSC, que conjuntament amb CiU, PP i C's van descartar que la suspensió d’aquest nou vial prosperés.

La pota sud és un vial que hauria de connectar la C-17 i l’Eix Transversal a través de Vic i Santa Eugènia de Berga, amb l'objectiu de facilitar el trànsit dels vehicles pesants a l’escorxador de Santa Eugènia de Berga i permetre evitar el pas de camions pel sud del nucli urbà de Vic. El projecte ha topat amb la resistència d’alguns veïns, com els del barri de la Serra-de-sanferm de Vic, o fins i tot alguns de Santa Eugènia de Berga, que consideren que la infraestructura seria massa agressiva i que no és necessària. De fet, la sessió del Parlament va comptar amb la presència d’una delegació de veïns de Vic oposats al projecte, entre els que hi havia el coordinador comarcal d’ICV i candidat a l’alcaldia de Vic, Arnau Martí, i Nil Puigivila, regidor de la CUP a l’Ajuntament.

La mateixa moció del Parlament es va debatre al ple de Vic el passat mes de setembre. El text que es va aprovar al consistori vigatà, però, va ser sensiblement diferent, ja que a la suspensió del projecte s’hi va afegir una esmena proposada pel PSC, on s’especificava que no es realitzaria cap més tràmit fins que s’haguessin fet els estudis paisatgístics, ambientals i de mobilitat pertinents. La proposta va tirar endavant amb els vots a favor dels regidors d’ICV-EUiA, CUP, SI, PSC, PxC, tots a l’oposició, i ERC, que va deixar sol el seu soci de govern, CiU, que va votar en contra.

El debat del Parlament va anar per un altre cantó. El PSC no va presentar l’esmena que va proposar al ple de Vic, tal com reclamava ICV (els ecosocialistes, en ser els qui havien presentat la moció, no podien afegir cap esmena). En canvi, sí que en va presentar una altra CiU, on es descartava la suspensió però es matisava l’execució. L’esmena presentada per CiU, que va rebre el suport de PSC, PP i C's, deia textualment: “El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a minimitzar les ocupacions de sòl, les afectacions ambientals i paisatgístiques, així com preservar el màxim possible la integritat dels espais agrícoles de l’entorn de la nova carretera de connexió entre l’enllaç sud de Vic de la C-17 i la carretera B-520 al nord de Santa Eugènia de Berga, mitjançant l’anàlisi de l’estudi informatiu i d’estudi d’impacte ambiental”.

Arnau Martí lamentava ahir el canvi de posició del PSC que va facilitar l’aprovació: “No entenem el canvi de posicionament dels socialistes i rebutgem la manca de respecte de PP i C's cap a l’autonomia local del ple municipal de Vic que ja va decidir suspendre i deixar sense efecte el projecte de la pota sud. De CiU, ja no n’esperem res”.

En qualsevol cas, Martí confia que finalment no es porti a terme aquesta infraestructura i que aquest “imposició” sobre el territori serveixi per obrir el debat sobre el model de ciutat i la preservació del territori i de l’entorn natural. Cal dir que la decisió del Parlament té la seva rellevància, però no deixa de ser una decisió política, ja que qui tindrà l’última paraula, en tot cas, serà el Departament de Territori i Sostenibilitat, que és qui hauria de finançar la totalitat o gran part de la infraestructura, i l’Ajuntament de Vic, que hauria d’aprovar o descartar el projecte un cop estigui redactat, si es redacta.
Arxivat a