El Tribunal Constitucional també paralitza la llei contra el fracking a Catalunya

El Govern català ho considera un atac a la política energètica pròpia i anuncia que no permetrà l’aplicació de la tecnologia al territori

Redacció
20 de novembre del 2014
Actualitzat a les 10:53h
El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs presentat pel govern espanyol contra la llei catalana que prohibeix la utilització de la tecnologia de la fracturació hidràulica, coneguda com a fracking, de manera que la normativa ha quedat suspesa de temporalment, per un termini màxim de cinc mesos. El Consell de Ministres va aprovar el passat 24 d'octubre la presentació del recurs al·legant que aquesta regulació era competència de l'Estat i recordant que la normativa bàsica "permet la fractura hidràulica i garanteix, alhora, els valors mediambientals".

La normativa catalana, que de moment està suspesa, detalla que la fracturació hidràulica no és permesa "quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona". El fracking també es va prohibir a Cantàbria, Navarra i la Rioja, si bé el govern espanyol també va recórrer aquestes lleis autonòmiques i el Tribunal Constitucional ja li ha donat la raó en els casos de Cantàbria i la Rioja.

Per la seva part, el Govern català veu la impugnació com un atac a l'autogovern i a la possibilitat de fer una política energètica pròpia. En aquest marc, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha assegurat que “el Govern de Catalunya no permetrà l’aplicació de la tecnologia de la fracturació hidràulica en el territori de Catalunya” i ha avançat que “la Generalitat trobarà els instruments jurídics necessaris per prohibir l’ús de l’anomenat fracking a Catalunya, encara que sigui cas per cas”. El secretari també ha lamentat l’actitud del govern espanyol.

Cal recordar que el Govern va retirar el permís concedit per explorar l'existència d'hidrocarburs a Osona, un projecte que hagués pogut obrir la porta al fracking. La concessió inicial va generar un important moviment de protesta, especialment concentrat a Riudaura (la Garrotxa) però també al Ripollès i Osona.