Sant Vicenç de Torelló se suma al porta a porta

L'alcalde del municipi assegura que el sistema fomenta el reciclatge i és econòmic

Elvira Vilardell
13 de novembre del 2014
Actualitzat el 15 de novembre a les 23:34h
L'Ajuntament de Sant Vicenç de Torelló aposta per la recollida selectiva porta a porta, segons va anunciar l'alcalde de la localitat, Joan Sadurní, en l'últim ple. La mesura es començarà a implementar a partir del febrer de 2015 i afectarà el terme municipal de Sant Vicenç i Vilaseca.

El mal estat dels contenidors de la localitat i l'elevat cost que suposava comprar-ne uns de nous va ser un dels motius principals que va impulsar el consistori a prendre aquesta decisió. A més, segons ha explicat l'alcalde a aquest diari, les raons mediambientals també es van tenir en compte a l'hora de decantar la balança a favor del porta a porta. “Volíem fomentar al màxim el reciclatge i aquest sistema ho permet”, afirma Sadurní.

A més, amb el porta a porta la taxa referent a les deixalles només s'ha hagut d'augmentar un 3%, mentre que si s'haguessin canviat els contenidors s'estima que aquest percentatge s'hagués enfilat fins al 10%.

Pel que fa a la localitat de Borgonyà, l'alcalde ha aclarit que de moment aquest sistema no s'implementarà, ja que només fa tres anys que es van substituir els contenidors del municipi per uns de nous. Tot i això, no es descarta aplicar la mesura en un futur.

La recollida selectiva porta a porta consisteix a lliurar els residus al servei municipal de recollida davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció. A través d’aquest model es pot fer la recollida de totes les fraccions domèstiques amb recollida a la via pública (resta, matèria orgànica, vidre, envasos i paper i cartró).

A Osona, el sistema està molt implantat al sud de la comarca, en els municipis de la Mancomunitat la Plana, i funciona molt bé, amb unes xifres de recollida per sobre de la mitjana catalana i comarcal. Cal destacar que segons el balanç estadístic de residus municipals de l'any 2013 Osona és la primera comarca catalana en recollida selectiva de residus. A la comarca, la mitjana de recollida neta és d'un 51,5%, mentre que la mitjana general de Catalunya se situa en un 30%.