Càrrecs electes i ciutadans osonencs signen una denúncia contra l'Estat

El text sol·licita a Nacions Unides, al Parlament Europeu, a la Comissió Europea, al Consell d’Europa i a l’OSCE que garanteixin que el poble català pugui decidir el seu futur polític

Redacció Osona.com
11 de novembre del 2014
Actualitzat el 12 de novembre a les 7:13h
Joan Roca, president del Consell Comarcal d'Osona, signant la denúncia al Parlament
Joan Roca, president del Consell Comarcal d'Osona, signant la denúncia al Parlament | Consell Comarcal d'Osona

El Parlament de Catalunya va acollir el passat dimecres, 5 de novembre, l’acte de signatura de la denúncia internacional contra els impediments de l’Estat per exercir el dret a vot. En aquest acte hi van assistir i signar la denúncia presidents de consells comarcals, diputats, alcaldes de capital de comarca i altres autoritats, com els osonencs Joan Roca, president del Consell Comarcal, i els alcaldes de Vic i Manlleu, Josep M. Vila d’Abadal i Pere Prat.

El text denuncia l’Estat espanyol perquè vulnera el dret del poble català a decidir el seu futur polític i li impedeix l’exercici de la democràcia mitjançant qualsevol sistema de consulta reconegut internacionalment. En aplicació dels drets democràtics que inspiren la Carta Fundacional de les Nacions Unides i dels successius pactes i tractats internacionals que garanteixen els drets dels pobles a decidir el seu futur polític, se sol·licita a les Nacions Unides, al Parlament Europeu, a la Comissió Europea, al Consell d’Europa i a l’OSCE que duguin a terme les actuacions necessàries per garantir que el poble català pugui decidir, democràticament, el seu futur polític.

 

Els regidors de Torelló, després de signar la denúncia. Foto: Ajuntament de Torelló

La denúncia ha estat signada en els dies següents per regidors dels ajuntaments catalans. S’hi han adherit els edils de Vic de distintes formacions, a més de l’alcalde: Joan López, Toni Serrat, Montserrat Rovira, David Sala, Jacint Raurell, Xavier Tornafoch i Marta Riera. També l’han signat els regidors de l’Ajuntament de Torelló de CiU, PSC, ERC-JpT i ICV-EUiA-E, i d’altres poblacions osonenques, com Calldetenes o Taradell.

Finalment, els ciutadans que ho van desitjar van poder signar el document el diumenge, 9 de novembre, coincidint amb el procés participatiu sobre el futur polític de Catalunya. El dispositiu per facilitar la signatura d’aquest document es va fer en paral·lel a les votacions i va registrar llargues cues a molts indrets.
 

Text íntegre de la denúncia

Fotos de la signatura de la denúncia a diversos ajuntaments de Catalunya i Osona
 

Signatura de la denúncia per part de ciutadans, en un institut de Vic. Foto: Osona.com