El ple de Vic tira endavant la compra de l'Espai ETC per 1.080.000 euros

El consistori aprova el projecte inicial de la reurbanització de la rambla de l'Hospital i dóna suport a que s'estudiï la viabilitat del projecte de l'hipòdrom, impulsat per la Cambra de Comerç

Una de les votacions del ple
Una de les votacions del ple | Adrià Costa
Pere Pratdesaba
04 de novembre del 2014
Actualitzat el 05 de novembre a les 8:00h
Ple de l'Ajuntament de Vic, en la votació d'un punt. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic va aprovar, en la sessió ordinària celebrada aquest dilluns, la compra de l’Espai ETC per un valor total d'1.080.000 d’euros, que es pagaran en 10 anys i sense interessos. El propietari de l’equipament és la Caixa, que va decidir posar-lo a la venda, tal com ja havia informat aquest diari. El punt va tirar endavant amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, PSC i els regidors no adscrits Marta Riera i Josep Anglada, i les abstencions del SI i PxC.

La majoria dels grups municipals van coincidir en destacar el potencial cultural de l’equipament, com a dinamitzador dels barris del sud de Vic. “L’ETC s’ha convertit en un espai de ciutat”, va dir Nil Puigivila, portaveu de la CUP. “Està situat en una zona estratègica i compleix una funció cultural i d’estructuració urbana”, va apuntar en la mateixa línia el regidor socialista Jacint Raurell.

Des de l’equip de govern, així com alguns grups, com el PSC, es va destacar que la compra s’havia materialitzat a un preu molt “raonable”.  Així ho va constatar Josep Rafús (CiU): “És una bona adquisició per part de l’Ajuntament, tant cultural com pel lloc on està ubicat”.

L’Espai ETC es va inaugurar a finals de l’any 2012. A banda de ser la seu permanent de CineClub Vic, entitat que hi fa la seva programació habitual, també dóna la possibilitat a grups de teatre que hi actuen o assagen regularment. A part, l’equipament ha acollit tot tipus de propostes culturals durant aquest període, com conferències o trobades.

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

En un principi, el preu de compra de l’ETC era d’1.230.000 euros. Llavors, l’Ajuntament va detectar unes deficiències a l’equipament, que precisava unes reformes valorades en 150.000 euros. La Caixa assumirà aquesta despesa i la quantitat final de l’operació ha quedat fixada en 1.080.000 euros. De manera indirecte, l’acord també contempla una aportació de la Caixa de 120.000 euros durant cinc anys (total de 600.000 euros) per a programes socials i d’inserció, que es faran a l’ETC.

El projecte emblemàtic de la rambla de l’Hospital

Un altre punt important a la sessió va ser l’aprovació inicial del projecte de reurbanització de la rambla de l’Hospital i de la plaça del Monjo Gerbert d'Orlhac. L’equip de govern, tal com s’havia compromès, va portar la proposta al ple (no era necessari). No va tenir problemes per donar-hi llum verda, ja que va rebre el suport de tots els partits menys la CUP, SI i PxC, que es van abstenir.

El projecte canviarà tota la fisonomia de la rambla de l’Hospital, des del carrer Verdaguer fins al carrer Sant Pere. El més rellevant és que la superfície quedarà en un sol pis, asfaltat, i només quedarà un marge de 1,80 metres als costats, amb lloses. El carrer estarà obert al trànsit, tot i que no hi haurà cap senyal pintat al terra i només s’habilitarà un carril, que quedarà delimitat per unes pilones i uns arbres amb uns grans escocells, alguns de dos metres, que actuaran com a petits jardinets. L’espai reservat als vianants, doncs, augmentarà significativament. Ara, el projecte es posarà en exposició pública i es preveu que passat la campanya de Nadal es pugui iniciar l’execució de les obres.
 

Toni Serrat. Foto: Adrià Costa
 

David Sala. Foto: Adrià Costa

Els representants de les diferents formacions polítiques van celebrar que la reurbanització es fes una realitat, tot i que alguns d’ells van fer matisos. Des de la CUP es va lamentar que no s’haguessin tingut en compte les aportacions d’alguns veïns. Per la seva banda, SI va proposar integrar un carril bici al projecte. Xavier Tornafoch, d’ICV-EUiA, va apuntar que s’exigís a la Generalitat que aportés els diners que els hi pertoca (projecte emmarcat dins el Pla de Barris Centre que atorga la mateixa Generalitat). Des del PSC, Jacint Raurell va reclamar la necessitat de definir un pla de circulació rodada de tota la ciutat. Des de la formació de PxC es va afirmar que es tracta d’un projecte precipitat i, finalment, Josep Anglada  va defensar que era una iniciativa que calia activar de forma urgent per a la ciutat.

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va tancar el debat recordant que el projecte s’havia retardat perquè no hi havia el finançament per tirar-lo endavant. També va negar l’electoralisme que s'havia criticat des d’algun partit de l’oposició, entre altres coses, perquè ell ja no es presentarà a la reelecció.

El ple també va aprovar la Declaració de Vic, un document elaborat pel Consell de Ciutat i que servirà com a full de ruta per als propers anys entorn de la cohesió social.

El punt sobre l’ordenança municipal de circulació de vehicles i vianants es va retirar de l’ordre del dia, per tal d’intentar arribar a un consens amb la majoria de forces polítiques, algunes de les quals tenien previst presentar al·legacions. La normativa, entre d’altres aspectes, restringirà el pas de camions per la ciutat.

 

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Suport matisat al projecte de l’hipòdrom

Pel que fa a les cinc mocions que s’havien de presentar, en van prosperar dues. Per un costat, la proposta de SI, on s’insta a iniciar converses amb els propietaris d’alguns solars de llevant, per tal d’establir un gran aparcament gratuït en aquesta zona, en un model semblant als del Sucre i l’Era d’en Sallés. La proposta va tornar a evidenciar les divergències a l’equip de govern (ERC i CiU), on totes dues forces volen marcar perfil propi, en un crescendo que és proporcional a la proximitat de les eleccions. CiU es va quedar sol votant en contra de la moció, els dos regidors no adscrits (Josep Anglada i Marta Riera) es van abstenir i la resta de grups (SI, CUP, ICV-EUiA, ERC, PSC i PxC) hi van votar a favor.

La segona moció que va tirar endavant va ser la que van presentar els dos regidors no adscrits, on demanaven “total suport” a la construcció d’un hipòdrom que impulsa la delegació a Osona de la Cambra de Comerç. CiU va condicionar el seu vot afirmatiu al canvi de l’enunciat del text on va proposar que es digués que es donaria suport a “explorar la viabilitat del projecte”, la qual cosa es va acceptar. La moció es va aprovar amb el vot dels vuits regidors de CiU, a més d’Anglada i Riera. PSC, SI i ERC es van abstenir i PxC, ICV-EUiA i la CUP van votar en contra.

Marta Riera i Josep Anglada. Foto: Adrià Costa

 

Nil Puigivila, Marc Barnolas i Josep Rafús moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa


Pel que fa a les dues mocions que va presentar PxC, van tornar a passar sense pena ni glòria pel ple. Com ja és habitual, no es van ni tan sols debatre (a excepció d’una breu intervenció d’Iban Lapeira) i tots els grups hi van votar en contra. En aquesta ocasió, PxC demanava que l’Ajuntament no cedís cap local ni col·laborés en el procés participatiu del 9-N, que va qualificar “de dubtosa legalitat i sense garanties democràtiques”, i que es demanés a l’expresident Jordi Pujol que retornés el guardó de la Llonganissa d’Or, que atorga la IGP Llonganissa de Vic.

La CUP va retirar la darrera moció sobre el reglament de participació ciutadana i les consultes populars, després de parlar amb els serveis jurídics de l’Ajuntament.

EL PLE, EN BREU

Josep M. Vila d’Abadal diu que no té comptes a l’estranger, i amb “prou feines aquí”, en una resposta a una pregunta de PxC.

L’ANC Vic es farà càrrec dels desperfectes que ocasioni la campanya groga “Ara és l’hora”, diu Josep Rafús. En uns vuit dies, a partir del 9 de novembre, la ciutat haurà de quedar neta.

Joan Carles Fuentes, portaveu de PxC, diu que els “resbala” que els anomenin feixistes, en referència a la CUP.

Hi ha alguns veïns que s’han queixat dels concerts que la Jazz Cava fa a la plaça del Carbó.

Els manteniment dels quioscos ha d’anar a cura de l’adjudicatari.
 

El ple, en directe per Twitter (PDF)

 

Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa
 

Josep Rafús i David Sala. Foto: Adrià Costa

 

Joan Ballana. Foto: Adrià Costa