Vic estudiarà la possibilitat d'ubicar un gran pàrquing gratuït a la zona est de la ciutat

El ple de l’Ajuntament aprova una moció de SI | En el debat es tornen a evidenciar les divergències a l’equip de govern, entre CiU i ERC

Pere Pratdesaba
04 de novembre del 2014
Actualitzat el 06 de novembre a les 9:02h
Xavier Tornafoch i Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic estudiarà la possibilitat d’instal·lar un pàrquing gratuït a la zona de llevant, per desincentivar els vehicles a entrar al centre de la ciutat i millorar la mobilitat. La proposta va arribar al ple de la mà d’una moció de Solidaritat i va tornar a evidenciar les divergències a l’equip de govern (ERC i CiU), on totes dues forces volen marcar perfil propi, en un crescendo que és proporcional a la proximitat de les eleccions. CiU es va quedar sol votant en contra de la moció, els dos regidors no adscrits (Josep Anglada i Marta Riera) es van abstenir i la resta de grups (SI, CUP, ICV-EUiA, ERC, PSC i PxC) hi van votar a favor.

La moció, a la part expositiva, argumenta que hi ha un dèficit d’aparcament a la zona de llevant, per als vehicles que venen dels municipis d’Osona est. També constata que hi un alt nombre de solars sense edificar (i que no s’edificaran a causa de la crisi econòmica, al menys a curt termini) i, per tant, demana utilitzar un d’aquests solars com a gran aparcament gratuït, seguint el model que ja s’aplica al nord i oest de la ciutat, “que ja funciona”, al Sucre i a l’Era d’en Sallés. Per això, es proposa oferir als propietaris una bonificació de l’IBI del 95%, tal com estableixen les noves ordenances fiscals, aprovades en el passat ple.

El portaveu de SI, Iban Lapeira, va explicar que hi havia tres possibles terrenys que reunien les característiques adequades, un terrenys els noms dels quals no va fer públics però que van anar apareixent al llarg del debat. Es tracta d’un solar al costat de les Adoberies, que tots els partits que hi van donar suport van descartar; una altra a la cruïlla dels carrers Prat de Galliners i Collsacabra; i un darrer a l’altre costat del riu, prop del pont del ferro.

Els partits favorables van coincidir en qualificar la proposta d’adequada, a causa del dèficit d’aparcament gratuït a la ciutat, especialment en aquesta zona. “La reflexió sobre la circulació rodada perifèrica és pertinent, ja que és el reflex d’una ciutat sostenible que pot ajudar a desincentivar el trànsit rodat fins el centre”, va apuntar Jacint Raurell (PSC).

ERC va proposar una esmena al redactat inicial del text, que es va acceptar. Els republicans van demanar que no es concretés ni els anys ni les bonificacions al propietari, ja que aquesta dada podria forçar les futures negociacions de l’equip de govern, que és qui les haurà de portar a terme (tot i que, paradoxalment, CiU hi va votar en contra).

Anna Erra, portaveu de CiU, va insistir en reiterades ocasions que no veia necessari un nou pàrquing a l’est perquè l’oferta total en aquesta zona, d’aparcaments públics i privats, era “equilibrada”. També va argumentar que la iniciativa anirà en contra de la rendibilitat del nou pàrquing de l’Atlàntida, que gestiona una empresa d’economia social.

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va reconèixer que CiU havia perdut la votació i va explicar que assumiria el mandat que li havia lliurat el ple. En tot cas, va advertir que no aniria més enllà del que diu la moció: proposar a un o més dels propietaris del solars del carrer Prat de Galliners la cessió d’ús del terreny per establir-hi un pàrquing. O sigui que, qui finalment tindrà la paraula, seran els propietaris.
 

Tota la informació de la resta del ple

El ple, en directe per Twitter (PDF)


Joan Ballana parlant amb Anna Erra. Foto: Adrià Costa

 

Arxivat a