Vic activa les illes de vianants al nucli antic, carrer Gurb i Eixample Morató

El trànsit quedarà restringit en període de proves a partir de dilluns, 10 de novembre | Per accedir en vehicle a les diverses àrees s'haurà de demanar una autorització a l'Ajuntament

Elvira Vilardell
05 de novembre del 2014
Actualitzat a les 12:53h
Cartell de restricció de cotxes, a l'entrada de la plaça Major
Cartell de restricció de cotxes, a l'entrada de la plaça Major | A. Costa

El projececte Illa de Vianants vol donar prioritat als vianants als carrers del centre històric. Foto: Adrià Costa


L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, i el regidor de Mobilitat, Josep Rafús, van presentar dilluns, 3 de novembre, el projecte Illa de Vianants, que vol pacificar el trànsit en diversos carrers del centre de la ciutat per donar prioritat a les persones. Les zones on s'implantarà la iniciativa, tal com ja havia avançat aquest diari, seran l'Eixample Morató, el centre històric i el segon tram de carrer Gurb (direcció a la plaça del Mil·lenari).

Durant la presentació, l'alcalde de Vic va manifestar que amb aquesta iniciativa Vic aconsegueix "construir una ciutat per als infants, per a la gent gran, en definitiva, per a les persones, i en la qual el vehicle passa a un segon terme". De fet, des que Vila d'Abadal ocupa l'alcaldia -2007- que l'Ajuntament ha treballat per implantar un nou model de vianalització a la ciutat.

El període de proves del projecte s'iniciarà dilluns vinent, 10 de novembre. Durant aquesta fase es repartiran fulletons als ciutadans per informar-los sobre els canvis que s'introduiran a partir del gener, que serà quan s'implantarà per complet la iniciativa.

A l'illa de Vianants  hi podran accedir els vehicles dels residents, els dels serveis públics i emergències i els de les persones amb mobilitat reduïda. A més també podran fer-ho aquelles persones que ho necessitin i tinguin una sol·licitud d'autorització.

Els tràmits per fer aquestes peticions es poden realitzar a través del web de l'Ajuntament o bé de manera presencial a l'Oficina d'Atenció de les Illes de Vianants (plaça Don Miquel de Clariana, 5). De moment, ja hi ha més de 1.300 persones, segons va assegurar Rafús, que han sol·licitat una autorització.

D'altra banda, el projecte també contempla un horari de càrrega i descàrrega de dilluns a divendres: de 5:00 hores a 11:00 hores a totes les zones i a la plaça Major i al carrer de Gurb, també de 15:00 hores a 17:00 hores.

Un altre dels canvis que inclou la iniciativa és la limitació de la velocitat: els vehicles que circulin per l'illa de Vianants no podran superar els 20 km/h. A més, des de la implantació del projecte no podran accedir a aquestes zones els vehicles pesants de 3500 quilos o més.

Per controlar el trànsit en aquests punts s'instal·laran un total de set càmeres, que estaran situades en els accessos de les illes de vianants. Aquests dispositius només fotografiaran el cotxe  i la matrícula, per tal de reconèixer si correspon a la relació de vehicles autoritzats.
 

Plànol del centre històric. Foto: Ajuntament de Vic

 

Plànol de l'Eixample Morató. Foto: Ajuntament de Vic


 

Plànol del carrer de Gurb. Foto: Ajuntament de Vic

 

Presentació de la posada en marxa del projecte Illa de Vianants, aquest dilluns. Foto: Adrià Costa

Arxivat a