1 de 10

Els nous laboratoris de la UVic d'Infermeria i Fisioteràpia integren un pacient robot

La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar estrena uns espais que aposten per la simulació | Les obres han costat 150.000 euros

per Redacció Osona.com, 3 de novembre de 2014 a les 08:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de novembre de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Inauguració dels nous laboratoris, amb el pacient robot a la dreta. Foto: UVic-UCC


La Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic (UVic) va inaugurar divendres passat, 31 d’octubre, els nous laboratoris de pràctiques, situats a la planta baixa de l’edifici B del Campus de Miramarges. Es tracta de la remodelació de nou espais de 230 metres quadrats dedicats a les pràctiques d’infermeria i de l’adequació i millora de vuit espais de 777 metres quadrats per a pràctiques de fisioteràpia. El Consorci Hospitalari de Vic hi ha participat amb l’aportació de sis llits d’hospitalització.


Per a la remodelació s’hi ha destinat una partida de 100.000 euros per als laboratoris d’infermeria i 50.000 euros per als de fisioteràpia, del Pla d’inversions corresponents al curs actual. A l’hora de fer la remodelació s’han tingut presents els criteris de polivalència i flexibilitat, segons el Pla d’Espais i d’eficiència energètica del projecte Ecocampus de la UVic, expliquen fonts del centre.

La inauguració va anar a càrrec del rector, Jordi Montaña; el regidor de Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany; el president del Consorci Hospitalari de Vic, Jaume Portús; i la nova degana de la Facultat, Mireia Subirana. L’acte va comptar amb la presència del professorat i professionals de la UVic i de representants de les diverses institucions sanitàries de la ciutat.


La simulació com a element de docència

Tal com va explicar Núria Gorchs, coordinadora dels estudis d’Infermeria, la remodelació d’aquests espais ha permès introduir la simulació de darrera generació com a element de docència i situar l’estudiant al centre del procés d’aprenentatge. Això ha estat possible gràcies a l’adquisició d’un robot que permet  fer simulacions d’alta fidelitat i que, en forma de maniquí, respon fisiològicament a diferents situacions prèviament programades: a signes i símptomes, a patologies, a respostes a medicaments, a tractaments administrats i a diferents actuacions infermeres. Aquest nou robot es programa com si fos un arbre de decisions en què es preveuen les diferents actuacions dels estudiants i les respostes possibles a cadascuna.  A més, l’estructura de la sala de simulació i la de control permet l’actuació i interacció a temps real en diferents espais o aules, i alhora fer el visionat de la sessió gravada en vídeo, analitzar i reflexionar (l’anomenat debriefing) sobre els encerts i propostes de millora.


L’aplicació d’aquesta innovació ha requerit canvis organitzatius i d’estructura, ja que han calgut professors i tutors entrenats específicament en el maneig, disseny i implementació d’aquest tipus d’accions formatives. També ha suposat un salt qualitatiu per al Grau en Infermeria perquè esdevé un fet diferencial important respecte dels mateixos estudis impartits en altres llocs.

Aquest va ser el primer acte públic de la nova degana de la Facultat de Ciències de la Salut i Benestar, la doctora Mireia Subirana, que va qualificar les instal·lacions de tenir un “gran valor formatiu per als professionals del futur”. Per la seva banda, Jaume Portús va voler destacar l’important nivell de col·laboració entre la UVic-UCC i el Consorci, que ha de desembocar al gran projecte de la Facultat de Medicina i de la necessitat que “docència, recerca i assistència evolucionin conjuntament”. El doctor Josep M. Arimany, també va parlar de “la necessitat que hi hagi sinergies entre la Facultat de Ciències de la Salut i la futura Facultat de Medicina”, i de la necessitat d’evolucionar constantment  en l’àmbit de seguretat clínica. Per últim, el rector va fer un repàs a les inversions que la UVic ha portat a terme en els darrers cinc anys, que simbolitzen la “necessitat constant de renovació i d’estar al dia”.

 

Participació