CiU i ERC reben el suport del PSC per a l'aprovació de les ordenances fiscals a Torelló

El ple també aprova la cessió del servei municipal de deixalleria al Consell Comarcal

Redacció Osona.com
28 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 17:30h
El ple municipal de Torelló, celebrat dilluns al vespre, va donar llum verda a les ordenances fiscals per al 2015, amb el vot favorable del dos grups de l’equip de govern, CiU i ERC, i del PSC. PxC va votar en contra i ICV-EUiA es va abstenir.

En la seva exposició, el regidor d’Hisenda, Albert Portús, va desgranar alguns dels canvis dels impostos i taxes. Va destacar que es manté el fraccionament de la quota, tant en el Impost de Béns Immobles (quatre terminis), com en la taxa de recollida de deixalles (dos terminis). Com a novetats més importants de l’exercici, el regidor es va referir a la reducció dels valors cadastrals en un 22%, que s’acumula a la reducció del 20% de l’exercici actual; tot i que va admetre que, com que afectarà les plusvàlues, aquesta mesura provocarà una baixa en els ingressos de l’Ajuntament.

Pel que fa a l’impost de vehicles, s’ajusta la llista de vehicles bonificats per menor impacte ambiental (un 60% sobre la quota) a la nova guia estatal. També gaudiran de la mateixa bonificació els vehicles elèctrics. En l’impost sobre construccions es manté el mateix tipus impositiu i, com a novetat, s’implanta una bonificació en l’arranjament de teulades, escales i ascensors, tant en l’àmbit del Pla de Barris com a la resta del municipi.

Pel que fa a les taxes, Albert Portús va explicar que, en conjunt, no s’incrementen, “només en pugen dues en base al cost del servei”. Es tracta de la taxa de subministrament d’aigua, un servei que “encara és deficitari”, i que puja un 2% per als petits consumidors i un 4,5% per als grans consumidors. També puja, en aquest cas un 3,9%, la taxa de recollida de deixalles, bàsicament degut “a la posada en marxa de la planta de triatge de residus d’Orís”.

Les ordenances fiscals per al 2015 “endrecen” alguns tributs que havien quedat obsolets o desfasats i se n’han ordenat alguns altres, segons l’equip de govern. Així, per exemple, s’ha eliminat com a tal la taxa d’escomeses d’aigua, que s’ha incorporat a la taxa d’expedició de documents administratius. També s’eliminen, en la taxa d’ocupació del sòl, les referències al mercat setmanal que passarà a regular-se a través d’una ordenança específica (que es va aprovar en el ple de dilluns). I s’ha incorporat una taxa per la utilització dels espais del Museu de la Torneria. O, entre d’altres, s’implanta una bonificació en la tarifa de la piscina a partir de les 5 de la tarda, es modifica la quota en el finançament d’obres de la taxa de clavegueram i s’actualitzen alguns conceptes de la taxa de cementiri.

En representació del PSC, Marc Fontserè va mostrar, en general, una posició pròxima a la proposta de l’equip de govern i va coincidir amb el regidor d’Hisenda en que caldrà un important esforç de contenció en els propers pressupostos, per a l’elaboració dels quals va oferir la col·laboració del seu grup.

El desacord amb els increments d’alguns tributs va motivar l’abstenció d’ICV-EUiA i el vot contrari de PxC. Albert Portús va tancar el debat assegurant que “no ens agrada haver de pujar cap impost, però ara mateix les circumstàncies són les que són”.

El servei de deixalleria es delega al Consell Comarcal

Pel que fa a la resta del ple, destacar que es va aprovar el conveni amb el Consell Comarcal per a la delegació i gestió del servei municipal de deixalleria. En la darrera sessió plenària, ja s’havia decidit l’extinció del contracte amb l’empresa Recollida i Reciclatge SL per caducitat del termini. A partir de l’1 de gener, serà l’ens comarcal l’encarregat de prestar aquest servei, per al qual l’Ajuntament de Torelló destinarà, en l’exercici 2015, una partida de 55.543,68 euros.

Per altre cantó, es va acordar la suspensió de llicències d’edificació, reforma, instal·lació o ampliació de centres de culte o edificis d’ús religiós. Aquesta mesura s’ha pres a la vista de la realitat existent al municipi, del Pla General d’Urbanisme actual i de les obligacions que deriven de la legislació, i amb l’objectiu d’estudiar amb deteniment l’ordenació de l’ús religiós al casc urbà del municipi, contemplant la possibilitat de modificar la normativa urbanística vigent. La suspensió serà efectiva pel termini d’un any, tot i que podria ampliar-se fins a un màxim de dos anys si comporta una modificació del règim urbanístic.

El ple va aprovar una ordenança per regular el mercat ambulant setmanal. El regidor de Comerç, Jordi Casals, va justificar aquesta nova mesura per “la voluntat de posar ordre en aquest tema” i va anunciar que, properament, es definiran els criteris d’adjudicació de les parades. En el torn de precs i preguntes, el regidor es va mostrar obert a la possibilitat de recuperar el Mercat de Pagès i no va descartar que el mercat setmanal pugui créixer més enllà de les 63 parades actuals.

Finalment, a proposta de la comissió de noms de carrers, places i espais públics, es va acordar el canvi de nom del pàrquing del Mas Prat, que passa a dir-se de l'Arxiu, i el del Tint, que es dirà pàrquing de la Vitri.
Arxivat a