L'ecologisme sobiranista, al Fòrum de Debats

El GDT coorganitza la xerrada de Santiago Vilanova

Redacció Osona.com
28 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 16:01h
El Fòrum de Debats i el Grup de Defensa del Ter (GDT) organitzen per al proper divendres, 31 d'octubre, a les 8 del vespre, una conferència amb el títol de "L'aportació del pensament ecologista a l'Estat propi", que anirà a càrrec de Santiago Vilanova, periodista, escriptor i un dels pioners del moviment ecologista català. La xerrada tindrà lloc a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, Rambla Hospital, 11, de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

El Fòrum de Debats i el GDT, entitats que celebren amb poc temps de diferència el seu 25è aniversari, presenten un acte en el qual, entre altres qüestions, es debatrà sobre les característiques que hauria de tenir un Estat català independent per tal de superar un model econòmic i de desenvolupament que ens ha portat a un atzucac. El conferenciant, a partir de l'anàlisi de la situació actual i els seus antecedents, defensarà una economia ecològica, en la tradició ecopacifista europea, per sortir de la crisi, així com una resposta alternativa i mediterrània als estats militars i nuclearitzats, com l'espanyol, que han dominat la societat industrial fins ara.

Santiago Vilanova (Olot, 1947) és periodista, escriptor i un dels pioners de l'ecologisme sobiranista a Catalunya. Ha estat cofundador del Moviment Ecologista Català, del Comitè Antinuclear de Catalunya i del partit ecologista Alternativa Verda. Presideix l'associació Una Sola Terra i és cofundador de l'associació Ecoropa, creada a Ginebra, i de Journalistes et Écrivains pour la Nature et l'Écologie, a París. També és autor de documentals com "Portugal Any I", sobre la Revolució dels Clavells, o "El combat antinuclear", del que forma part el documental "Resistències nuclears" que es projectarà en aquest acte.

Impulsor de Userda, la primera revista ecologista de Catalunya, director del Diario de Barcelona (1983-84) durant l'època autogestionària, i premi Ciutat de Barcelona de Periodisme (1983). Va obtenir, també, el premi Xarxa d'Assaig amb el llibre "El combat ecologista a Catalunya" (1978) i el 1990 amb el llibre "L'onada ecològica". lliurat a Torelló. Ha publicat una dotzena de llibres sobre medi ambient i sobre l'energia nuclear, especialment sobre els accidents de Three Mile Island, Txernòbil i Fuhushima i ha escrit tres novel·les ecologistes. Ha relacionat el pensament catalanista contemporani amb l'ecologisme en obres com "L'econacionalisme" o bé "L'Estat ecològic. Una proposta per un Estat català del segle XXI". Actualment és secretari de la sectorial 3E (ecologia, energia i entorn) de l'Assemblea Nacional Catalana i col·laborador del diari El Punt-Avui, entre altres activitats.
Arxivat a