​Agricultura confia en l'entesa amb els bancs per finançar els projectes Leader

El pla 2007-2013 ajuda a crear 100 llocs de treball al Berguedà, Lluçanès i Moianès | Els empresaris reclamen que es facilitin préstecs per tirar endavant abans de cobrar les subvencions

Pere Gendrau
28 d'octubre del 2014
Actualitzat el 29 d'octubre a les 12:38h

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, amb l'alcalde de Moià (esquerra) i el de Puig-Reig (dreta). Foto: Pere Gendrau


Els ajuts del programa Leader, alimentats amb fons de la Unió Europea i de la Generalitat de Catalunya, principalment, han ajudat a tirar endavant molts projectes però, en altres casos, no han acabat d'arribar al destinatari perquè no s'ha trobat el finançament per tal de fer caminar la iniciativa. Aquest és un dels principals problemes amb què es troben els emprenedors i, per aquest motiu, s'està intentant que les entitats bancàries inverteixin més en aquestes iniciatives i obrin l'aixeta del crèdit.

El director general de Desenvolupament Rural del DARP, Jordi Sala, ha explicat aquest dilluns a Collsuspina que s'està fent "una ronda" amb diverses entitats. "Crec que ho estan entenent i tenen necessitat d'invertir; crec que s'arribarà a acords sobre aquest tema amb més d'una entitat bancària i amb tipus d'interès raonables que també és important", ha assenyalat. 

El responsable de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Rural ha fet aquestes declaracions durant una roda de premsa a l'empresa CAT UAV, especialitzada en avions no tripulats i beneficiària dels ajuts Leader. D'aquí, en neixen avionetes que són capaces de fotografiar espais de grans dimensions amb una resolució molt superior a la d'un satèl·lit. D'aquesta manera, s'analitza com millorar una collita, com fer front a una catàstrofe o quines millores es poden introduir en l'urbanisme d'un municipi. Es tracta d'una de les inicatives que han rebut ajuts Leader i que ha participat en la 2a Jornada reptes i Futur del Desenvolupament destinada a l'anàlisi del període d'ajuts Leader 2014-2020. 
 

El director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, amb el responsable de l'empresa CAT UAV a l'exterior de les instal·lacions. Foto: Pere Gendrau


La jornada s'ha desenvolupat al centre cívic de Collsuspina i ha comptat amb una taula rodona integrada per la subdirectora general de Plafinicació Rural del DARP, Laura Dalmau; pel professor Marc Bernadich, responsable de la Fundació Universitària del Bages (FUB) e+i; pel propietari de les cockteleries La Granja (Berga) i Glaç (Manresa) i creador de Ginatge i Gintònic.cat, Jordi Millan; i pel director general de Vegetàlia, Enric Barbany. La conclusió del debat és que cal creure en el territori i vetllar per la seva autoestima, a més de facilitar al màxim l'accés al programa Leader tant pel que fa als recursos econòmics com a l'acompanyament i l'orientació. 

Aprofitant la roda de premsa prèvia a la jornada, el president de l'Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i alcalde de Puig-Reig, Antoni Clement, ha qualificat l'empresa CAT UAV com un "exemple" de les "inversions o treballs més importants" que s'han fet durant el període Leader 2007-2013. Uns anys en què, al Berguedà, al Lluçanès i al Moianès s'han creat un centenar de llocs de treball amb els ajuts d'aquest programa, segons ha assenyalat Clement. De cara al 2014-2020, el president de l'Associació ha apostat per seguir l'exemple de CAT UAV per "la seva innovació, el seu valor afegit i els llocs de feina de qualitat que genera". També en clau de millora, ha destacat que cal fer més difusió del programa perquè "encara hi ha gent que desconeix que hi ha aquestes possibilitats". 

D'altra banda, Antoni Clement ha estat el primer a l'hora de destacar la necessitat de facilitar préstecs als emprenedors. "Hi ha empresaris que no tenen la capacitat d'obtenir els recursos per tirar endavant tot el projecte i després cobrar la subvenció", ha subratllat, tot afegint la demanda de "puntuar més els projectes de valor afegit que aportin llocs de treball al territori". 
 

Roda de premsa prèvia a la Jornada Leader feta a la seu de l'empresa CAT UAV. Foto: Pere Gendrau