Montesquiu recorda la Mancomunitat de Catalunya

El Castell viu el primer debat del cicle de xerrades que se celebren en el parc natural

Redacció Osona.com
27 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 18:50h
Sota el títol “La Mancomunitat de Catalunya, el país modern”, el restaurant de la Casanova del Castell de Montesquiu va viure el passat dissabte, 25 d’octubre, la primera xerrada d’un cicle de conferències que se celebraran al parc natural. Hi van participar l'historiador i president de l'Ateneu Barcelonès, Jordi Casassas, i l'historiador i analista polític, Agustí Colominas.

L'acte també va comptar amb la presència del president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que va remarcar la importància d'aquest cicle de xerrades en un indret com el Parc de Montesquiu. Esteve també va recordar l'aposta que, des de la institució que ell representa, s'ha fet per commemorar el centenari de la Mancomunitat de Catalunya i la figura de Prat de la Riba.

Durant la seva intervenció, Colominas va destacar que des de la perspectiva de l'administració local, la proposta que es feia de Mancomunitat era una proposat per al conjunt d'Espanya i no només Catalunya. També va definir la figura de Prat de la Riba com un home d'estat ja que sabia què estava construint, una nació.

D'altra banda, Casassas va aprofitar el seu torn per fer un repàs històric als anys previs a la Mancomunitat, del catalanisme polític i de la figura de Prat de la Riba. També va detallar com va afectar la mort del que va ser el primer president d'aquesta institució d'autogovern i l'acció de la Generalitat de Catalunya com a herència de l'obra de la Mancomunitat.

Vuit xerrades

La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, organitza, amb la col·laboració d'El 9 Nou, un cicle de xerrades sota el títol "Debats a Montesquiu" que tenen lloc un dissabte al mes, fins al juny, en què s'abordaran diversos temes d'actualitat a càrrec de ponents de reconegut prestigi en el seu àmbit.

En properes sessions s'abordaran altres temes d'actualitat, com el paper del Papa Francesc i els nous reptes de l'Església, o altres àmbits temàtics amb una visió més àmplia, com l'escola i els reptes de l'educació, el Barça com a institució prescriptora de valors o el paper dels mitjans de comunicació en un món global.

Aquest cicle de xerrades al Parc del Castell de Montesquiu s'emmarca en un seguit d'accions que la Diputació de Barcelona impulsa per dinamitzar el territori i donar a conèixer la diversitat de la Xarxa de Parcs Naturals que gestiona.