L'Ajuntament de Sora és el sisè de tot l'Estat més endeutat per habitant

L’alcalde considera que es tracta d’un deute “fictici”, fruit d’un projecte que ja s’ha pagat però que no s’ha computat | Les xifres de l’exercici 2013 de tots els municipis osonencs, en un sol clic

Pere Pratdesaba
24 d'octubre del 2014
Actualitzat el 30 d'octubre a les 14:31h

Vista de Sora. Foto: Ajuntament de Sora


Despeses de personal, deute públic, serveis bàsics, ingressos... són les dades que el Ministeri d’Hisenda espanyol ha fet públiques dels més de 7.500 ajuntaments de les 15 comunitats autònomes de tot l’Estat, referides a l’exercici de 2013. Els saldos pressupostaris dels ajuntaments “evolucionen positivament”, segons el ministre Cristóbal Montoro.

Les xifres econòmiques de tots aquests ajuntaments, inclosos els 51 d’Osona, es poden consultar en una base de dades que ha elaborat El Confidencial. Tot, amb només un sol clic.

Entre aquestes dades, destaca la de l’endeutament per habitant de l'Ajuntament de Sora, de 1.680 euros, que és la sisena més elevada de tot l’Estat espanyol i la primera de la demarcació de Barcelona.

Eudald Parcerisas, alcalde de Sora, ha explicat en aquest diari que es tracta d’un endeutament “fictici”, provocat per la baixa quantitat d’habitants del municipi (173) i per un deute computat que realment no afecta les arques municipals, que estan totalment “sanejades”. Segons Parcerisas, fa dos anys es va impulsar un projecte d’urbanització del nucli de Cussoms, amb un pressupost d’uns 230.000 euros, que s’havien de finançar amb fons europeus (FEDER). A hores d’ara, aquesta quantitat encara no ha arribat d’Europa, però el pagament de l’obra ja s’ha efectuat amb diners que ha prestat la Diputació de Barcelona, sense cap interès. Quan es cobri del FEDER, la quantitat anirà a parar a la Diputació. “L’Ajuntament no pateix cap problema de tresoreria”, assegura l’alcalde.

En les dades fetes públiques, els principals ajuntaments osonencs han tancat l’exercici amb superàvit. És el cas de Manlleu, amb 18.699.907 euros d’ingressos i 18.235.208 de despeses; o de Torelló, amb 13.086.320 euros d’ingressos i 12.472.900 de despeses. El cas més significatiu és el de Vic, amb un superàvit de gairebé 5 milions d’euros: 46.410.412 i 41.516.594.
 

Els comptes dels ajuntaments osonencs, en un sol clic