La Xarxa de Custòdia del Territori rep la màxima distinció de la UVic-UCC

El centre inaugura el curs acadèmic, amb un ampli reguitzell de personalitats | El conseller Santi Vila ha lloat “esperit de la societat civil i la voluntat de curiositat infinita" en l’actual UVic-UCC

Redacció Osona.com
18 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 17:36h
Montse Barniol, rebent la medalla de la UVic-UCC
Montse Barniol, rebent la medalla de la UVic-UCC | Adrià Costa

Enguany la medalla de la UVic- UCC ha recaigut en la Xarxa de Custòdia del Territori. Foto: Adrià Costa


L’Aula Magna de la Universitat de Vic ha acollit aquest divendres al migdia l’acte acadèmic d’inauguració del curs 2014-2015, que ha estat presidit pel rector Jordi Montaña i ha comptat amb una important representació del món universitari i polític. Entre aquests, hi havia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila; l’alcalde de Vic i president de la FUB, Josep M. Vila d’Abadal; i el secretari d’Universitats i Recerca,  Antoni Castellà. També hi ha assistit una nodrida representació del Parlament de Catalunya, amb Salvador Milà, diputat i president de la Comissió de Territori i Sostenibilitat, i els diputats Marta Pascal i Sergi Vilamala, així com també Carme Sayós, diputada al Congrés.

Com mana la tradició, després de la videomemòria del curs passat, introduïda i presentada per la doctora Carme Sanmartí, secretària general de la universitat, i de la lliçó inaugural del doctor Lluís Benejam que portava per títol “Aigua i territori. Aportacions de la ciència en la seva gestió”, ha estat el torn de la concessió de les distincions institucionals.

Enguany, la medalla de la Universitat de Vic- Universitat central de Catalunya (UVic-UCC), que és la màxima distinció de la institució, ha recaigut en laXarxa de Custòdia del Territori “per la capacitat d’impulsar la conservació i la gestió del medi natural, rural i urbà, a través de la implicació de la societat” i també “per l’estreta col·laboració en docència, recerca, transferència de coneixement i tecnologia, divulgació científica i en el desenvolupament de projectes R+D+i amb la UVic-UCC”.  Ha recollit el guardó Montserrat Barniol, presidenta de l'entitat. Cal recordar que la seu central de la Xarxa de Custòdia del Territori està ubicada a dins de les instal·lacions de la universitat vigatana. Posteriorment s’han donat els diplomes de Premi Extraordinari als estudiants que el curs passat van acabar els estudis amb millor expedient acadèmic.

En el torn dels parlaments, Antoni Castellà ha felicitat la comunitat universitària de la UVic-UCC “per ser capaç de continuar consolidant-se malgrat  les adversitats del moment i també pel model de governança de què s’ha dotat”, que segons ha dit, “s’assembla al model universitari republicà” i que és com s’imagina les universitats d’un hipotètic país independent. Castellà també ha manifestat que davant la possibilitat que s’obre ara de convertir els graus a tres anys, tal i com havia defensat sempre el sistema universitari català, s’optarà per estudiar, conjuntament amb tot el sistema universitari, en quins àmbits es poden implantar els nous graus.
 

Josep Maria Vila d'Abadal, Jordi Montaña, Santi Vila i Antoni Castellà, aquest divendres a la inauguració del curs acadèmic de la UVic-UCC. Foto: Adrià Costa


Per al seva banda, l’alcalde de la ciutat i president de la FUB, Josep M. Vila d’Abadal, ha fet un parlament de comiat, ja que aquest és la seva última inauguració de curs i ha instat la comunitat universitària “a no renunciar mai a tenir bones idees i a tirar endavant els grans projectes”. Vila d'Abadal ha demanat perdó davant la comunitat universitària per la seva "actitud bel·ligerant” en alguna ocasió al llarg del seu mandat.

El  conseller de Territori i Sostenibilitat, per la seva banda, ha volgut deixar palesa la importància de "l’esperit de la societat civil i la curiositat infinita", que han permès arribar a l’actual UVic-UCC.

Per últim i cloent l’acte, el discurs inaugural del rector Jordi Montaña ha parlat dels eixos que han de protagonitzar el seu segon mandat com a rector. Entre ells destaquen l’aprovació del codi ètic i del model formatiu de la UVic, “dos instruments molt senzills en aparença, però de transcendència fonda”. També ha anunciat el pla de digitalització que ha de portar la UVic-UCC al Campus Digital. El rector ha assenyalat que a partir d'ara "enfilem un període de quatre anys que consolidarà la UVic-UCC", i que, gràcies a la confederació entre Vic i Manresa, es farà "més gran i més forta".

Per últim, i adreçant-se al conseller, ha demanat intercessió per arribar acords que permetin millorar l’enllaç ferroviari entre Vic i Barcelona. Una reclamació a la qual el mateix conseller s’hi ha adherit després, en declaracions als mitjans.

Un cop finalitzat l’acte, Santi Vila s’ha traslladat al restaurant Cal’U de Vic, on ha participat en un dinar-col·loqui organitzat pel Consell Empresarial d’Osona.
 

Santi Vila, amb Lurdes Baulenas, presidenta del CEDO, arribant a Cal'U, aquest divendres. Foto: Adrià Costa