Roda de Ter acull les jornades d'arqueologia a la Catalunya central

En la trobada s'exposaran els descobriments més rellevants del 2012 i 2013

Redacció
15 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 18:55h
 

Les excavacions al jaciment de l'Esquerda revelen un espai fortificat. Foto: Adrià Costa


El Museu Arqueològic de l'Esquerda de Roda de Ter obre les portes a la 3a edició de les Jornades d'Arqueologia a la Catalunya central. L'activitat tindrà lloc els divendres 17 i el dissabte 18 d'octubre a la localitat osonenca.

Les jornades van néixer el 2010 amb l'objectiu de ser una eina de difusió i coneixement dels resultats de totes les intervencions arqueològiques portades a terme a la Catalunya central. Aquest any s'hi presentaran 164 intervencions arqueològiques, que se centraran en el període històric comprès entre finals del domini romà i la incorporació del país al regne visigòtic fins a la creació de la Marca Hispànica dels reis carolingis.

S'ha escollit aquesta etapa amb motiu del descobriment del jaciment l'Esquerda que ha permès identificar la fortificació de l'antiga Roda Civitas en una cronologia que va del segle VI al IX.

El divendres 17 al matí es realitzaran cinc ponències que giraran al voltant d'un bloc monogràfic que abasta tot l'àmbit de la Catalunya central i que està dedicat a aquest període històric. Un debat final entre tots els ponents -moderat pel catedràtic d'Arqueologia de la Universitat de Girona (UdG), Josep Maria Lolla- reflexionarà sobre noves línies de recerca de cara a la trobada de l'any vinent.

La primera jornada acabarà amb una conferència on es presentarà l'estudi dels materials ceràmics recuperats a la Casa de la Convalescència de Vic.

El dissabte 18 el matí es valoraran les intervencions arqueològiques més rellevants que s'han realitzat al llarg del 2012 i el 2013 i, a la tarda, es realitzarà una visita guiada al jaciment de l'Esquerda, on es podrà visitar la fortificació descoberta recentment.

També s'aprofitarà l'ocasió per presentar les actes de les II Jornades d’Arqueologia que es van celebrar a Vic el setembre del 2012. Tothom qui vulgui pot participar en les activitats però cal inscriure's prèviament al web de l'Esquerda.


 
Arxivat a