La CUP Vic porta al carrer el debat del nou escenari del 9-N

Una vuitantena de persones es concentren a la plaça del Pes | Els dos regidors de la formació expliquen els detalls de les darreres cimeres dels partits partidaris de la consulta

Pere Pratdesaba
15 d'octubre del 2014
Actualitzat a la 13:16h
Els regidors Marc Barnolas i Nil Puigivila, a la trobada de la plaça del Pes, aquest dimarts
Els regidors Marc Barnolas i Nil Puigivila, a la trobada de la plaça del Pes, aquest dimarts | Albert Alemany

La CUP Vic va concentrar ahir una vuitantena de persones a la plaça del Pes, on es va debatre el nou escenari polític després de l’anunci del president de la Generalitat Artur Mas sobre la consulta alternativa del 9-N, amb l’horitzó posat en unes eleccions plebiscitàries. L’acte era obert a totes les opcions polítiques i va anar a càrrec dels dos regidors de la CUP a l’Ajuntament de Vic, Nil Puigivila i Marc Barnolas.

“Es va tractar d'una assemblea oberta, on es van recollir opinions però no es va prendre cap decisió”, explicava Barnolas aquest matí. “Senzillament, es va compartir una informació de gran rellevància política, una informació que no volíem que quedés segrestada als despatxos de la Generalitat. L’actor principal de tot aquest procés és la gent, i la gent té dret a tenir tota aquesta informació”, afegia.

Els dos regidors de la CUP van fer una exhaustiva explicació de tot el procés sobiranista, des de l’any 2012, fins arribar a les tres cimeres que hi ha hagut els darrers dies entre els partits partidaris de la consulta, de les quals en van desgranar els detalls. En la mateixa línia que la direcció nacional, els representants de la CUP van criticar l’excés de tacticisme polític que hi havia hagut en aquestes tres trobades, sobretot per part de CiU i ERC, i van fer una crida a la unitat. Es va explicar que el Govern català no havia volgut saltar-se la legalitat i es va alertar que el govern espanyol també podria aturar la consulta alternativa de Mas, emparant-se en la pregunta.

La CUP s’ha donat un marge d’uns dies per decidir si dóna suport a la consulta que proposa el president de la Generalitat. En tot cas, el partit ha posat com a condició que es compleixi la majoria dels 11 punts que ha posat sobre la taula per a la negociació i que ahir es van desgranar a la trobada de Vic. Entre aquests punts, hi ha propostes com la comunicació pública d’un full de ruta, la crida a la participació d’observadors internacionals i no acatar cap més suspensió de l’Estat.

“Són propostes per consolidar que les urnes es puguin treure al carrer amb el mínim de garanties democràtiques necessàries”, argumenta Barnolas, que no amaga la seva preocupació pel procés sobiranista: “Ara cal posar tota la carn a la graella, no podem llençar la tovallola”.

La trobada va finalitzar amb un torn de preguntes dels assistents sobre les cimeres, els diferents posicionaments polítics i les previsions a curt termini. Els dos regidors de la CUP en van respondre algunes. D’altres, però, com reconeix el mateix Barnolas, són “imprevisibles” i dependran del devenir polític dels propers dies.
Arxivat a