Uns 300 estudiants es mobilitzen a Vic a favor del 9-N

Els manifestants han allargat la protesta i han entrat a la Universitat

Elvira Vilardell
08 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 20:58h
La manifestació d'estudiants al carrer Verdaguer
La manifestació d'estudiants al carrer Verdaguer | Adrià Costa

La manifestació d'estudiants al carrer Verdaguer. Foto: Adrià Costa


"Sense desobediència no hi ha independència" és el crit que ha obert la manifestació d'estudiants a Vic, emmarcada en la vaga i les accions a favor del 9-N convocats pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i altres associacions estudiantils. Els alumnes dels instituts -no hi havia representació universitària-, s'han concentrat a la plaça de l'Estudiant a dos quarts de dotze del matí. Molts portaven estelades penjades a l'esquena, altres la feien onejar i alguns la lluïen a la samarreta, i és que la seva reivindicació és clara: poder votar el 9-N.

Abans que sonessin les 12 els estudiants, uns tres-cents, han començat el recorregut de la manifestació, encapçalada amb una pancarta on es podia llegir: "Aturem les classes, activem la democràcia". Després de passar pel carrer de Sant Sadurní, i travessar la plaça del Canonge Collell, els manifestants han arribat la plaça Major de Vic on s'han aturat perquè dues noies poguessin llegir el manifest. En la proclama s'ha comunicat que el

La manifestació al pas pel carrer Argenters. Foto: Adrià Costa

col·lectiu estudiantil no acatarà la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la consulta, ja que creuen que es una resolució antidemocràtica i que el just és poder "expressar la seva opinió a les urnes".

La mobilització ha seguit fins el carrer Verdaguer, amb reivindicacions com: "el 9-N votarem" o "qui sembra la misèria, recull la ràbia". Si bé estava previst que la manifestació finalitzés a la plaça de l'Estació, la protesta s'ha allargat fins a la Universitat de Vic. Els manifestants han entrat al centre i s'han passejat pels passadissos fins arribar a la biblioteca on han cridat algunes de les proclames que han repetit al llarg de tot el recorregut. Després alguns han intentat entrar al rectorat, però finalment no ho han aconseguit, i prop de la una els estudiants han anat marxant.

Els dos regidors de la CUP a l'Ajuntament de Vic, Nil Puigivila i Marc Barnolas també s'han volgut sumar a la manifestació. Segons Puigivila “és cabdal que els estudiants es mobilitzin, ja que moltes vegades la societat ha avançat gràcies a les reivindicacions d'aquest col·lectiu”. Barnolas ha remarcat que ara “no es pot fer cap pas enrere” i que és necessari que tant la societat com les institucions no es quedin quietes i actuïn per aconseguir que se celebri la consulta.

La vaga d'estudiants està tenint un seguiment desigual a Catalunya, ja que no tots els instituts i universitats s'han afegit a la protesta, encara que fins el vespre no hi haurà dades més concretes. A les 7 de la tarda hi ha una mobilització convocada a la plaça Universitat de Barcelona, a la qual se sumaran alguns dels alumnes que avui es reivindicaven pels carrers de Vic.

Els estudiants a la plaça Major. Foto: Adrià Costa

Arxivat a