Vic aprova la pròrroga de les ordenances i anuncia la del pressupost

L’equip de govern de CiU i ERC aconsegueix el suport del PSC i SI, després d’acceptar algunes esmenes | La resta de l’oposició critica la manca de sensibilització social dels impostos i les taxes

Pere Pratdesaba
07 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 17:27h
Moment de la votació de les ordenances fiscals
Moment de la votació de les ordenances fiscals | Adrià Costa
El ple de l'Ajuntament de Vic, en el moment de la votació de les ordenances fiscals. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, en la sessió ordinària celebrada aquest dilluns, va aprovar la congelació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2015. L’equip de govern (CiU i ERC) va obtenir el suport de PSC i SI en l’aprovació dels impostos i les taxes, després de donar el vist-i-plau a algunes de les esmenes que van proposar aquests dos grups municipals. La resta de formacions (CUP, PxC i ICV-EUiA) i els dos regidors no adscrits, Marta Riera i Josep Anglada, van votar en contra.

Al debat, l’equip de govern va anunciar que també prorrogaria els pressupostos del 2015. Les dues mesures, ordenances fiscals i pressupostos, responen a la voluntat de no lligar de mans i mànigues l’acció del futur govern entrant, que sortirà de les properes eleccions municipals, el maig de 2015. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, no repetirà, tal com ha explicat en diverses ocasions.

Les ordenances fiscals de 2015 són pràcticament idèntiques a les de l’any passat, només s’incorporen petites modificacions obligades per canvis de normativa que recull l’Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. També es registra un increment del 3,9% en la taxa de les escombraries, degut a l’augment de la taxa de l’abocador, una penalització que ve fixada per la Unió Europea. Els canvis més significatius han sorgit de les negociacions amb els grups de l’oposició, algunes en el propi ple, que han votat a favor de les ordenances fiscals.

Pel que fa al PSC, en un principi, l’equip de govern va acceptar una reducció del 15% de la taxa de la llicència d’obres, una mesura que, segons el regidor d’Hisenda, David Sala, “fomenta el comerç”. Amb aquest afegitó, els socialistes es van comprometre a abstenir-se a la votació, un sentit que van canviar a vot positiu en acceptar-se una segona proposta.
 

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa
 

David Sala. Foto: Adrià Costa


El PSC, emparant-se en el valor “irreal” de mercat del valor cadastral, va demanar rebaixar el tipus impositiu de l’IBI en un 10% per a famílies amb una sola vivenda. L’alcalde va explicar que, legalment, aquesta reducció no es podia portar a terme, però va proposar als socialistes aprovar les ordenances i, a posteriori, buscar alternatives en les subvencions dels pressupostos per tal que aquesta baixada es pogués fer efectiva. Finalment, es va incloure aquesta esmena, amb l’afegitó que l’habitatge no podia tenir un valor més gran de 180.000 euros i la família unes rendes superiors a 30.000 euros.

SI també va votar de manera favorable, després de compartir les esmenes del PSC i que s’aprovés un canvi que va proposar en el text sobre plusvàlues en les herències, en concret, que la bonificació per als majors de 65 anys fos per a rendes inferiors a 30.000 euros (fins ara 65.000). El portaveu de SI va admetre que no eren les seves ordenances fiscals, però va destacar la seva capacitat per intentar arribar a acords que repercutissin en la ciutadania.

La resta l’oposició va criticar obertament les ordenances fiscals, de manera semblant a la que van fer l’any passat. Els grups van coincidir en destacar la poca sensibilitat social de les taxes i els impostos, i que no s’havia tingut prou en compte les famílies amb poc recursos que havien estat colpejades per la crisi.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA), en un discurs molt dur, va repetir els arguments de l’anterior exercici: “Les ordenances estan pensades per als rics i especuladors, per a 20 famílies que tenen grans propietats al centre de Vic”. L’ecosocialista va defensar l’increment de la tarifació social, bonificacions per a famílies amb dificultats i rebaixes de taxes com la de les escoles bressol, entre d’altres.
 

Marta Riera, Josep Anglada i Mari Moyano. Foto: Adrià Costa
 

Marc Barnolas i Nil Puigivila. Foto: Adrià Costa

La CUP, per la seva banda, va lamentar que no s’haguessin escoltat les seves propostes i va criticar especialment que se subvencionessin alguns solars i la mateixa Església, amb exempcions de l’IBI.

Trànsit, Jordi Pujol, estació de tren i registre civil

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, el ple va aprovar una modificació del POUM per tal de poder fer un aparcament soterrat a l’Hospital de la Santa Creu i inicialment dos projectes d’urbanització, en concret, els del pla de Balenyà i el carrer Nou, que ja va desglossar aquest diari.

A la sessió es van presentar cinc mocions. Les dues primeres, de PxC, es van tombar sense que ni tan sols hi hagués debat. La primera condemnava l’Estat islàmic i la segona proposava la retirada de la llonganissa d’or que s’havia lliurat en el seu moment a Jordi Pujol. En aquesta, el portaveu de PxC, Joan Carles Fuentes, en un discurs barrejat amb acusacions de corrupció a l’alcalde, va proposar votar una esmena on s’afegiria un punt a la moció. Aquest punt especificava que es donaria el premi “xoriço d’or” a l’expresident de la Generalitat. Vila d’Abadal va demanar al representant de PxC que defensés la moció amb l’esmena i Fuentes s’hi va negar, al·legant que primer s’havia de votar. L’alcalde s’hi va negar i, després d’uns moments de discussió molt tensos, va decidir retirar la moció a PxC.

Tampoc va prosperar la moció de la CUP sobre els purins a la comarca d’Osona i el Lluçanès. El text demanava a la Generalitat una moratòria indefinida per a la construcció o ampliació de noves granges de porcí i un pla director de gestió de purins actualitzat. Hi van votar a favor set regidors (CUP, PSC, ICV i ERC) i vuit en contra (CiU), mentre que PxC, SI i no adscrits es van abstenir.
 

Intervenció de Joan Carles Fuentes. Foto: Adrià Costa
 

Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

Les dues últimes mocions es van aprovar amb un suport força ampli. La primera, per unanimitat, presentada per ICV-EUiA on s’exigia a Adif que iniciés les obres de reparació i millora de l’estació de tren de Vic en un mes. A més, es feia constar que l’Ajuntament estudiaria prendre accions legals pel retard de les obres i l’estat de les instal·lacions.

La cinquena moció, presentada pels regidors no adscrits, es posicionava contra la centralització del registre civil, que ja va anunciar aquest diari. El text instava l’Ajuntament a buscar solucions per als ciutadans perquè no s’hagessin de desplaçar a Barcelona per fer els tràmits. La moció es va aprovar amb els vots a favor del regidors no adscrits, CiU i PSC. En contra hi van votar la CUP, ICV i SI, i es van abstenir PxC i ERC.

El ple, en breu

L’ordenança definitiva de trànsit, que inclourà la prohibició de circulació de camions pel nucli urbà, es debatrà en el proper ple.

Els plens municipals es continuaran retransmetent per televisió fins a final de la legislatura, va assegurar Anna Erra.

L’Ajuntament de Vic no farà unilateralment una consulta si no es fa el 9-N. “Es farà el que dicti el Govern, tal com es va acordar en una moció”, va argumentar  Vila d’Abadal
 
L’Ajuntament ha destinat 120.000 euros (100.000 euros propis i 20.000 de la Caixa) a beques per a llibres escolars, que es gestionen a través de les AMPA.

Joan López, en la seva primera intervenció, va recordar el paper a primera línia de l’alcalde el passat dissabte al Parlament, en el lliurament de les mocions se suport a la consulta.
 

El ple en directe, via Twitter (PDF)


 

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

 

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

 

Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa

 

Foto: Adrià Costa

 
Arxivat a