Les tisorades en cultura també es carreguen el Ballabisaura

El pressupost del certamen, que es finançava amb aportacions públiques, era de 12.000 euros

Elvira Vilardell
08 d'octubre del 2014
Actualitzat el 13 d'octubre a les 7:12h
Uns del Grup de Folk, a Montesquiu
Uns del Grup de Folk, a Montesquiu | Joan Parera

Uns del Grup de Folk van actuar l'any passat a Montesquiu. Foto: Joan Parera


La 19a edició del Ballabisaura, el festival que recorre tot el Bisaura amb ball i música tradicional, no arribarà a les terres d'Osona a causa de les retallades en cultura. L'Agrupació Cívica i Cultural Bisaura ha publicat un comunicat al seu web anunciant que aquest any no es podrà tirar endavant el cicle i que no se sap si aquesta decisió s'acabarà convertint en definitiva.

El Ballabisaura tenia un pressupost de 12.000 euros per edició, del qual aproximadament el 70% estava finançat per la Generalitat i la Diputació, la resta provenia de les aportacions dels ajuntaments de Bisaura i dels socis de l'entitat. Des de fa dos anys que les subvencions havien anat disminuint, però gràcies al romanent de l'agrupació s'havia pogut continuar amb l'activitat. Aquest any no ha estat possible, ja que tant la Generalitat com la Diputació han tancat definitivament l'aixeta i han deixat l'entitat sense els diners necessaris.

Merçè Gost, presidenta de l'agrupació, ha explicat en aquest diari que han decidit no celebrar aquesta edició perquè es neguen "a no pagar els músics". Tot i això, no descarten que l'any que ve es pugui organitzar un Ballabisaura "reduït", que duri un sol dia per exemple, encara que "no hi ha res segur".

Des del web donen les gràcies als seus socis, així com a tots els establiments, entitats i institucions que han col·laborat amb l'associació i han fet possible que el Ballabisaura se celebrés durant 18 anys seguits. Aquesta activitat va iniciar-se el 1996 i durant cinc dies omplia les diferents localitats del territori de Bisaura de música i dansa.

Malgrat que el Ballabisaura tanca les portes enguany, l'Agrupació Cívica i Cultural Bisaura no desapareix i l'Aula de Música continua en funcionament a la Casa de Cultura de Sant Quirze de Besora. L'entitat, sense ànim de lucre, va començar la seva trajectòria el 1985 amb l'objectiu de "fomentar, organitzar i promoure tot tipus d'activitats cíviques, recreatives i culturals". L'àmbit de treball de l'agrupació engloba els pobles del Bisaura: Montesquiu , Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà.

Les retallades en cultura han afectat de valent les propostes de música popular a la comarca, com el Rodafolk, que ha hagut de reduir la programació i els dies. El certamen més afectat ha estat, però, el cicle Solc, música i tradició al Lluçanès, que aquest any s'ha deixat de celebrar en el format habitual i s'ha vist reduït a la mínima expressió.