El primer Mercat de Raça Bruna de Vic reuneix 200 vedells i sementals

La fira se celebra al recinte firal del Sucre | Els animals es posen a subhasta

Una de les vaques del Mercat de Raça Bruna
Una de les vaques del Mercat de Raça Bruna | Adrià Costa
Irene Giménez Vinyet
03 d'octubre del 2014
Actualitzat el 06 d'octubre a les 17:26h

Dues persones observen l'entrada del bestiar, aquest dijous al migdia. Foto: Adrià Costa


El recinte firal de Sucre acull aquests dies, del 2 al 4 d'octubre, el primer Mercat de Raça Bruna de Catalunya (d'àmbit nacional, fins ara els altres havien estat comarcals), que té com a gran protagonista la vaca bruna. El certamen està organitzat per la Federació de Raça Bruna del Pirineu (FEBRUP) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vic. La iniciativa pretén tenir continuïtat.

El Mercat de Raça Bruna està pensat per a professionals i se centra en la compra i venda de vaques. Així ho explica Montserrat Rovira, regidora de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic: “La gent ve a comprar i vendre i no pas a mirar com passa en el Mercat del Ram, l'alta gran cita ramadera organitzada a la ciutat”.

Aquesta fira vol ser un nexe d'unió entre ramaders que milloren la genètica de la vaca i els que fan encreuament industrial. El bestiar que està a la venda són vedells i braves de recria, vaques de primer part i mascles valorats i qualificats del centre de tesatge Bon Repòs. En principi, hi ha uns dos-cents animals, una xifra que s'espera poder incrementar en properes edicions.
 

Montse Rovira, Martí Orriols i Josep Maria vila d'Abadal, aquest divendres al Mercat de Raça Bruna. Foto: Adrià Costa


Preparatius del Mercat de Raça Bruna, aquest dijous al recinte firal del Sucre Foto: Adrià Costa


Amb tot això, és important tenir present que la venda dels animals es fa a través de subhastes, de forma individual o per lots, i el bestiar exposat té un preu de sortida, fixat pel mateix ramader, que va a l'alça. En aquest sentit, Albert Moner, president de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus (FEBRUP), destaca que en la ramaderia “és important i es valora sempre el tracte directe entre comprador i venedor”, ítem que preval en aquest nou projecte per aconseguir una major transparència per a venedors i compradors. Aquest funcionament doncs, permet la participació de tothom amb les mateixes oportunitats.

Moner considera que Vic és una "ciutat ideal per tirar endavant aquest mercat de caràcter professional". I afegeix: "Tenim ramaderies de tot el Pirineu i creiem que la fira tindrà un impacte molt significatiu. Volem que sigui l'inici d'una tradició, ja que la raça bruna és el futur del sector”.

La fira va començar dijous 2 d'octubre amb l'exposició del bestiar i la recollida d'acreditacions. El mateix passa aquest divendres, on els interessats poden observar els animals i parlar amb els propietaris. El dissabte es farà la subhasta dels animals.

L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal, va explicar en la presentació de la fira que es tracta del primer mercat que s'organitza amb aquestes característiques a Catalunya i l'objectiu del qual és que els ramaders treguin profit de la genètica de les vaques. A més, va afegir que “les institucions públiques tenim l'obligació de donar suport i ajudar el sector ramader del nostre país”.
 

Una vaca entrant a la bàscula. Tots els animals es pesen abans de ser ubicats al recinte firal. Foto: Adrià Costa

Arxivat a