Eudald Carbonell inaugura la temporada del Fòrum de Debats

L’arqueòleg explicarà les descobertes d’Atapuerca

Redacció Osona.com
01 d'octubre del 2014
Actualitzat a les 8:26h

L'arqueòleg Eudald Carbonell. Foto: Adrià Costa


El Fòrum de Debats inaugura la temporada 2014-15 aquest divendres, 3 d'octubre, amb una conferència titulada "Les descobertes d'Atapuerca", que anirà a càrrec d'Eudald Carbonell, arqueòleg, professor a la Universitat Rovira i Virgili i codirector de les investigacions d'Atapuerca. La xerrada començarà a les 8 del vespre i tindrà lloc a l'Auditori de la Fundació Antiga Caixa Manlleu (Rambla Hospital, 11) de Vic. Com sempre, anirà seguida de col·loqui.

En aquesta conferència, Eudald Carbonell exposarà l'abast i les característiques de les descobertes als jaciments de la serra d'Atapuerca (Burgos) on ha aplicat un sistema d'anàlisi de la tecnologia prehistòrica anomenat "sistema lògico-analític" del qual n'és el creador. A partir dels programes d'investigació aplicats en aquell indret s'ha produït extraordinaris avenços sobre el coneixement de la prehistòria com, per exemple, el descobriment d´una nova espècie d'homínid ("homo antecessor"). Així mateix, Eudald Carbonell distingeix entre els processos d'hominització i d'humanització i creu que encara no hem assolit el segon perquè necessita l'aplicació del pensament crític i la seva divulgació general per tal de reexir.

Eudald Carbonell (Ribes de Freser, 1953) és un dels arqueòlegs més coneguts a Catalunya i internacionalment en l'actualitat. Doctor en Geologia per la Universitat Pierre et Marie Curie, de París, i en Història per la Universitat de Barcelona. Des del 1999 és catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona i, actualment, és investigador principal del Grup d'Autoecologia Humana del Quaternari d'aquesta Universitat i Director de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Ha efectuat viatges d'investigació i treball de camp en més d'una vintena de països. Les seves primeres investigacions les va efectuar a les valls dels rius Ter i Freser amb uns resultats molt novedosos i que, igual que més tard va passar amb les recerques d'Atapuerca, varen canviar els coneixements reconeguts sobre etapes de la Prehistòria. Autor de nombroses obres, algunes de gran difusió, escrites per ell sol o en col•laboració, podríem esmentar-ne, entre altres, “Atapuerca. Un millón de años de historia” (1998), “L'Homo antecessor i el seu medi natural. Com eren i com vivien els europeus més antics” (1999), “Encara no som humans” (2001), “Els Somnis de l'Evolució” (2003), 2Atapuerca. Perduts al Turó” (2004), “El naixement d'una nova consciència” (2007), “El sexe social2 (2010) o “L'evolució sense sentit” (2013). També és autor de molts articles, tant en revistes científiques com de divulgació, i la seva obra ha estat reconeguda amb nombrosos premis i distincions.
Arxivat a