Milers d'osonencs clamen contra la sentència del Tribunal Constitucional

Osona respon a la crida feta des de l’ANC i Omnium Cultural i Les places d’arreu s'omplen d'estelades i crits d'"independència" | A Vic s'han concentrat unes 3.000 persones

Pere Pratdesaba
30 de setembre del 2014
Actualitzat el 02 d'octubre a les 16:56h
La plaça Major de Vic, plena de gom a gom
La plaça Major de Vic, plena de gom a gom | Albert Alemany


Osona ha respost a la crida feta des de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Omnium Cultural i milers de persones s’han concentrar-se aquest dimarts davant dels ajuntaments a partir de les set de la tarda, a llocs com Vic, Manlleu, Vilanova de Sau, Folgueroles, Tona o Torelló, entre d'altres. Les mobilitzacions, a banda de protestar contra la suspensió de la Llei de Consultes i del decret que convocava formalment el 9-N també han significat l'inici de la campanya a favor del "sí-sí" a la consulta. En aquest sentit, molts dels manifestants, tal com demanaven els organitzadors, hi han assistit amb samarretes grogues, el color de la campanya "Ara és l'hora".

El punt més multitudinari ha estat la plaça Major de Vic, on s’han concentrat unes tres mil persones. Hi han assistit moltes cares conegudes, com el saxofonista Pep Poblet, el músic Pep Portet, Carles Furriols de la Fundació Dr. Trueta, Josep Terradellas de la UVic-UCC, i molts dels regidors del consistori vigatà de totes les formacions menys PxC, com Iban Lapeira, Anna Erra, Jacint Raurell, Xavier Tornafoch o Nil Puigivila. Moltes pancartes, amb consignes a la desobediència, i moltes estelades.

 

Enganxada del primer cartell, amb Eulàlia Espona i Alfred Verdaguer. Foto: Adrià Costa

L’acte s’ha iniciat amb els parlaments d’Eulàlia Espona i Alfred Verdaguer, coordinadora d’ANC Osona i president d’Òmnium Cultural Osona respectivament. Els representants dels organitzadors s’han hagut d’aturar en diverses ocasions a causa dels crits d’”independència” o “votarem” dels manifestants.

Espona s’ha referit al procés sobiranista i ha dit que “nosaltres no esperem”. També ha assegurat que l’ANC donarà tot el suport a les institucions catalanes, en pro de la “democràcia”. Per la seva banda, Verdaguer ha recordat que el gran objectiu era “votar” i que estan a favor “de la gent del carrer”.

L’acte ha significat l’inici de la campanya pel “sí-sí”, amb l’enganxada del primer cartell i un porta a porta simbòlic a alguns pisos de  la plaça Major, en el que hi han participat Pep Poblet i Pep Poblet. Es tracta de “la campanya política més gran que hi hagi hagut mai a Europa, amb 100.000 voluntaris”, ha emfasitzat Espona.
  Inici de la campanya porta a porta, amb Pep Poblet. Foto: Adrià Costa

La campanya té tres eixos. Per una costat, visualitzar una marea groga, el color de la campanya. En aquest marc, avui mateix s’han començat a il·luminar de groc diversos punts emblemàtics d’Osona, com la mateixa plaça Major i el Temple Romà de Vic, el santuari de La Gleva, l’Ajuntament de Manlleu, el campanar de Centelles, el castell de Tona i el santuari de Rocapravera. Un segon eix és el porta a porta, on s’intentarà convèncer els indecisos. I per últim, una recollida de signatures per tal que les dues entitats organitzadores puguin tenir interventors a les meses electorals del 9 de novembre i accés a la propaganda electoral gratuïta (fan falta 5.000 signatures a tot Catalunya).

L'acte de la plaça Major de Vic ha finalitzat pocs minuts després de dos quarts de vuit, amb el cant dels Segadors. Tot seguit, han caigut quatre gotes que no han afectat el programa.

A Manlleu s’han concentrat unes cinc-centes persones, en un ambient totalment festiu. Moltes estelades i també molts crits d’”independència”. L’acte ha estat molt breu i ha consistit en un parlament d’Anna Piella, manlleuenca de l’ANC, que ha anunciat l’inici de la campanya esmentada, i el cant dels Segadors, amb violins.

 

 

La plaça Fra Bernadí de Manlleu, plena de gom a gom Foto: Nadina Urgell

 
 
 

L'Ajuntament de Vilanova de Sau, aquesta tarda Foto: Osona.com

 

 

La façana de l'Ajuntament de Vic il·luminada de groc. Foto: Adrià Costa

.
Arxivat a