Vic acollirà el primer Mercat de Raça Bruna d'àmbit nacional

La fira tindrà lloc el cap de setmana al recinte firal del Sucre | Hi haurà més de 200 animals, que es posaran a subhasta el dissabte

Irene Giménez Vinyet
29 de setembre del 2014
Actualitzat el 01 d'octubre a la 13:35h
Presentació del Mercat de Raça Bruna
Presentació del Mercat de Raça Bruna | Adrià Costa

Albert Moner, Josep Maria Vila d'Abadal, Martí Orriols i Montserrat Rovira a la presentació del Mercat de Raça Bruna. Foto: Adrià Costa


L'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, va presentar divendres 26 de setembre el primer Mercat de Raça Bruna de Catalunya (d'àmbit nacional, fins ara els altres havien estat comarcals), que s'organitzarà a la ciutat els dies 2, 3 i 4 d'octubre al recinte firal el Sucre. A la presentació van participar-hi també Montserrat Rovira, regidora de Fires i Mercats de l'Ajuntament de Vic; i Albert Moner i Martí Orriols, president i gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus.

La vaca bruna serà la protagonista del nou mercat professional que s'estableix a la capital d'Osona, i que serà organitzat per la Federació de Raça Bruna del Pirineu (FEBRUP) amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vic. La iniciativa pretén tenir continuïtat.

El Mercat de Raça Bruna està pensat per a professional i se centrarà en la compra i venda de vaques. Així ho explicava Montserrat Rovira: “La gent vindrà a comprar i vendre i no pas a mirar com passa en el Mercat del Ram, l'alta gran cita ramadera organitzada a la ciutat”.

Aquesta fira vol ser un nexe d'unió entre ramaders que milloren la genètica de la vaca i els que fan encreuament industrial. El bestiar que estarà a la venda seran vedells i braves de recria, vaques de primer part i mascles valorats i qualificats del centre de tesatge Bon Repòs. En principi, hi haurà entre dos-cents i tres-cents animals, una xifra que s'espera poder incrementar en properes edicions.

Amb tot això, és important tenir present que la venda dels animals es farà a través de subhastes, de forma individual o per lots, i el bestiar exposat tindrà un preu de sortida, fixat pel mateix ramader, que anirà a l'alça. En aquest sentit, Albert Moner, president de la FEBRUP, destacava que en la ramaderia “és important i es valora sempre el tracte directe entre comprador i venedor”, ítem que preval en aquest nou projecte per aconseguir una major transparència per a venedors i compradors. Aquest funcionament doncs, permet la participació de tothom amb les mateixes oportunitats.

Moner també parlava de Vic com a "ciutat ideal per tirar endavant aquest mercat de caràcter professional". I afegia: "Tenim ramaderies de tot el Pirineu i creiem que la fira tindrà un impacte molt significatiu. Volem que sigui l'inici d'una tradició, ja que la raça bruna és el futur del sector”.

La fira començarà dijous 2 d'octubre amb l'exposició del bestiar i la recollida d'acreditacions. El mateix passarà el divendres quan els interessats podran observar els animals i parlar amb els propietaris, i dissabte 4 d'octubre s'iniciarà la subhasta dels animals. Així ho explicava Martí Orriols, gerent de la FEBRUP: “A la fira hi trobarem bestiar d'arreu de Catalunya, que el dia 2 entrarà al recinte firal. El dia 3 d'octubre els ramaders podran veure els animals i demanar als seus propietaris les referències i el 4 d'octubre hi haurà la subhasta pública adreçada als ramaders professionals”.

Finalment, l'alcalde de Vic va explicar als assistents que es tracta del primer mercat que s'organitza amb aquestes característiques a Catalunya i l'objectiu del qual és que els ramaders treguin profit de la genètica de les vaques. A més, va afegir que “les institucions públiques tenim l'obligació de donar suport i ajudar al sector ramader del nostre país”.
 

Presentació del Mercat de Raça Bruna. Foto: Adrià Costa

Arxivat a