La subhasta del poble de Sant Romà de Sau queda deserta

L’inversor estranger interessat en comprar-lo fa marxa enrere, a causa d’un problema amb els avals bancaris | La colònia està en un estat lamentable de conservació

Text, Pere Pratdesaba / Fotos, Josep Maria Montaner
10 de desembre del 2014
Actualitzat el 13 de desembre a les 18:50h
Una casa abandonada de Sant Romà de Sau
Una casa abandonada de Sant Romà de Sau | J.M. Montaner
La subhasta del poble de Sant Romà de Sau ha quedat deserta, ja que no hi ha hagut cap candidatura dins del termini previst, que va finalitzar el passat dijous, 4 de desembre, segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). A hores d’ara, es desconeix el futur de la localitat. La subhasta no ha estat exempta de sorpreses.
L’ACA, propietària del poble, considera que els terrenys no són útils per a la gestió de l’embassament i els va posar a la venda per un preu de 2 milions d’euros amb l’objectiu de generar una activitat econòmica a la zona. Per aquest motiu, el terreny i la vintena de construccions van entrar en una primera subhasta, que es va fer efectiva a finals d'octubre.

Una de les cases abandonades de Sant Romà de Sau. Foto: Josep Maria Montaner


A la licitació només es va presentar un inversor estranger de nacionalitat búlgara, que semblava estar interessat en adquirir Sant Romà de Sau per fer-hi un projecte encarat al turisme. La subhasta es va anul·lar per uns errors administratius en la publicació de la finalització del termini. A més, segons ha explicat un portaveu de l’ACA en aquest diari, l’empresari interessat no va presentar l’aval bancari necessari preceptiu per aquest tipus d’operacions.

Per tot plegat, l’ACA va decidir obrir una segona subhasta, el termini de la qual va finalitzar la setmana passada. En aquesta ocasió, l’inversor ja no s’hi va presentar, tot i que va sol·licitar a l’ACA que s’allargués el període per tal de poder gestionar els avals bancaris a mitjans de desembre. Se li va denegar, argumentant que els terminis establerts en les pliques eren intocables.

Interior d'una de les cases abandonades de Sant Romà de Sau. Foto: Josep Maria Montaner


Sant Romà de Sau havia estat una colònia per als tècnics que feien el manteniment de la presa, que a partir dels anys 90 va quedar pràcticament abandonada després que la política de l’empresa propietària dels terrenys canviés i decidís que els treballadors se n’havien d’anar. A partir de llavors, Vilanova de Sau ha estat negociant amb l’ACA perquè els terrenys fossin retornats al poble.

La població comptava amb unes 20 cases i tenia escola, piscina, caserna de la Guàrdia Civil i una església. Actualment es troba en un estat lamentable de conservació. A l’antiga colònia encara hi tenen casa alguns treballadors i una parella d’okupes que han viscut la degradació de la zona. Una de les poques construccions que aguanten pràcticament intactes és la torre dels enginyers, que està igual que quan va ser abandonada l’any 1975.  
 

Vista de Sant Romà de Sau des del Google Earth. Foto: Google Earth

 

Sant Romà de Sau. Foto: Josep Maria Montaner