La consulta per la comarca del Lluçanès es refreda

El Departament de Governació no fa arribar cap proposta concreta als alcaldes del territori, que reclamen que el procés no s’aturi

Pere Pratdesaba
18 de setembre del 2014
Actualitzat el 20 d'octubre a les 11:48h
Uns lluçanèsos, amb les samarretes reivindicatives de la comarca, a la Via Catalana de l'any passat. Foto: Isaac Peraire

Els 13 alcaldes dels municipis del Lluçanès es van reunir aquest dimecres al vespre a la seu del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar, per valorar la possibilitat de dur a terme una consulta on es demani als ciutadans si volen esdevenir una comarca. Aquesta consulta es podria fer en el marc de la nova llei que aprovarà divendres el Parlament de Catalunya.

De moment, però, el més calent és a l’aigüera. El Departament de Governació de la Generalitat no ha fet cap proposta concreta i, de la mateixa manera que al Moianès, la possibilitat d’una consulta genera molts dubtes. Una incertesa que s’agreuja per la més que segura impugnació del govern espanyol de la nova llei de consultes, amb la qual cosa la normativa podria quedar paralitzada, i la necessitat del Lluçanès d’enllestir el tema comarcal abans de finals d’any, per evitar que desaparegui el Consorci del Lluçanès, tal com fixa la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL), aprovada pel govern central.

En aquest context incert, els alcaldes van aprovar per unanimitat dos punts. El primer, expressar que no s’oposen a la consulta, però que exigeixen que Governació els expliqui tots els detalls per a l’aplicació de la mateixa. Una consulta que, en cas que guanyés la proposta, hauria de ser el recolzament definitiu a la creació de la comarca. “No volem votar per una possible comarcalitat si llavors no la podem executar. Primer volem les garanties”, explicava aquest matí Eva Boixadé, alcaldessa de Lluçà.

El segon punt aprovat reclama a la Generalitat que no es pari el procés endegat, tant si es fa com no la consulta. “Tot plegat no es pot allargar gaire. Si volguessin ja podrien entrar  al Parlament la llei per a la creació de la comarca i aprovar-la”, es lamenta Boixadé, que no amaga el seu disgust per la proposta del Govern de dotar el procés de comarcalitat del Lluçanès amb un plus afegit de legitimitat, a través d’una consulta. “Ara, aquesta consulta no té massa sentit. Mai ningú n’havia parlat”, es queixa l’alcaldessa de Lluçà.

-----------------------
CONSORCI DEL LLUÇANÈS
Nota de premsa


Els alcaldes del Lluçanès es reuneixen per activar el reconeixement de la Comarca

El passat dimecres dia 17 de setembre els 13 municipis del Lluçanès es van reunir per tractar alguns temes relacionats amb el reconeixement oficial de la comarca del Lluçanès. En la reunió hi van assistir la totalitat de municipis del Lluçanès: Alpens, Lluçà, Olost, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Agustí de Lluçanès, Sant Boi de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d'Albars, Sobremunt i Santa Maria de Merlès.

La trobada va servir per posar de manifest l'acord unànime de demanar al Govern de la Generalitat de Catalunya que continuï amb els tràmits previstos per al reconeixement oficial de la comarca. Cal recordar que aquest reconeixement ara es troba en la fase d'aprovació parlamentària ja que ha superat els passos legals que es demanaven en l’anterior llei d’organització territorial.

També es va posar de manifest que hi ha la possibilitat de realitzar una consulta ciutadana, hi ha l'interès en materialitzar-la però abans s'ha de conèixer en quines condicions s'hauria de realitzar. És per això que s'instarà, a nom de tots els ajuntaments del Lluçanès, al Departament de Governació per tal que expliqui i obri un procés de concertació per les bases d'aquesta consulta ja que hi ha desconeixement en molts aspectes sobre aquesta qüestió.

Mentrestant, des del propi equip directiu del Consorci conjuntament amb alguns membres d'ajuntaments, es continuarà treballant en una comissió de treball per tal d'abordar quins serveis podria prestar el nou consell comarcal i quins avantatges pot suposar per als ciutadans de la comarca.

Els ajuntaments del Lluçanès actualment participen en un organisme voluntari de prestació de serveis i projectes mancomunats, el Consorci del Lluçanès. Si s'obté la condició de comarca els ajuntaments i ciutadans del Lluçanès podrien consolidar aquests serveis, obtenir-ne de nous i avançar en la mancomunitat d'altres qüestions la qual cosa podria suposar un estalvi  econòmic, i no suposaria en cap cas, un augment d'impostos ni al ciutadà del Lluçanès ni al de Catalunya.


Santa Creu de Jutglar, 18 de setembre de 2014