La tempesta que va sacsejar aquest dilluns el sud d'Osona va ser un petit esclafit

Les precipitacions van afectar sobretot Taradell, Tona i Muntanyola, on va caure molta aigua amb poca estona | La C-17 es va haver de tallar per arbres a la via

Pere Pratdesaba
15 de setembre del 2014
Actualitzat el 18 de setembre a les 16:25h
Un camp arrasat per l'esclafit d'aquest diumenge. Foto: Manel Dot  

Una forta tempesta, breu però molt intensa, va afectar ahir la nit la zona sud d’Osona, entre Tona, Muntanyola i Taradell. La pluja va anar acompanyada de calamarsa i fort vent, que va fer caure alguns arbres i moltes branques.

Segons el meteòroleg Manel Dot, tot apunta que es va tractar d'un petit esclafit, ja que tots els arbres apareixen tombats en la mateixa direcció. L'esclafit va entrar pel  nord-est de Tona i va continuar fins a Taradell, pel costat de Sant Miquel de Balenyà.

Un esclafit és un fenomen meteorològic molt potent, que sol causar força destrosses. Són els típics nuvols de tempesta, amb forts corrents a l'interior, on a causa d'aquest remolí intern arriba un moment que es trenca la base i cau tot de cop, pluja, vent, calamarsa... I quan arriba a terra ho arrasa tot en forma de ventall, en la mateixa direcció.

El municipi més malmès ha estat Tona, on hi van haver carrers que van esdevenir veritables rius, arbres arrancats, desperfectes en teulades i teules i fins i tot petites inundacions. Els bombers i la Policia Local van fer diverses sortides. En aquesta població, la C-17 es va haver de tallar en sentit Barcelona per la caiguda de diversos arbres, a l'entrada nord, al costat del Mas Garet. També es va haver de tallar la carretera BV-5305, entre Sant Miquel de Balenyà i Taradell, segons informa l'Ajuntament de Seva. El telèfon d'emergències 112 va rebre 61 trucades des d'Osona.

La tempesta va caure en dues tongades, la primera als volts de les nou de la nit, i la segona, un parell d’hores més tard. A Tona, van caure 56,6 litres; a Taradell, 47,2 i a Muntanyola, 43,7. La pluja va quedar molt concentrada en aquesta zona i, per exemple, a Collsuspina gairebé no va ploure i a Vic van enregistrar 20 litres.

Les precipitacions han amainat aquesta matinada, tot i que s’espera que puguin retornar a la tarda, amb menys virulència. El Servei Meteorològic de Catalunya ha emès una alerta de risc de pluges intenses entre les 12 i les 18 hores, que afectaria Osona.

  Vídeo de Maria Àngels Estrada, enregistrat des del carrer Jaume I de Tona  

Un arbre esberlat per l'esclafit d'aquest diumenge. Foto: Manel Dot  Un arbre esberlat per l'esclafit d'aquest diumenge. Foto: Manel Dot
Arxivat a