Institucions, partits i entitats de Vic commemoren la Diada

La conferència institucional va anar a càrrec de Joan Turró, que va reflexionar sobre la trajectòria i futur d’Osona

Redacció Osona.com
12 de setembre del 2014
Ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda.
Ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda. | Víctor Castelo
Ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda. Foto: Víctor Castelo

Vic va celebrar un any més, el 10 de setembre, els actes commemoratius institucionals de la Diada Nacional. La festa es va centrar en l’ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda i en la conferència a la Sala de la Columna, que enguany va ser pronunciada per Joan Turró, director general de la Fundació Universitària Balmes, ens gestor de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

Diverses d’institucions, partits polítics i entitats de la ciutat van fer la tradicional ofrena floral a la placa commemorativa de Francesc Macià Bac de Roda. La comitiva, encapçalada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va sortir de la Casa de la Ciutat i es va dirigir fins a la rambla Davallades, on a més de les ofrenes també es van realitzar els balls tradicionals.

Tot seguit, Joan Turró va pronunciar  la conferència “Osona: el seu talent i el seu futur”, en la que va recordar el motiu de la trobada: “La Diada Nacional de Catalunya 2014, en la que el nostre país vol manifestar novament la seva voluntat de poder passar definitivament pàgina el seu difícil encaix en l‘actual estructura política d’ Espanya”.

El ponent va parlar també de l’evolució de la ciutat i de la comarca remarcant que “la Universitat de Vic ja és avui una gran empresa. És evident que perquè funcioni adequadament li calen, a més dels importantíssims i imprescindibles professors i científics, unes estructures complexes i amplies  de gestió”. I va concretar: “La UVic és una entitat universitària que ha consolidat en els darrers anys una entrada anual de nous estudiants de 1.000  alumnes, dels quals el 80% sol·liciten poder estudiar a la UVic en primera opció”. Finalment, també va repassar les novetats més recents: “La decisió de la Generalitat de Catalunya de reconèixer el Consorci Hospitalari de Vic i l’Hospital de la Santa Creu com a hospitals universitaris vinculats amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya és sens cap dubte també l’inici d’un nou projecte estratègic de gran abast per a les nostres comarques de la Catalunya Central”.

Per la seva banda, l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal va afirmar que “ha estat una satisfacció escoltar com s’ha anat construint el projecte de la nostra comarca i de la nostra ciutat. Estem fent el nostre país, el model dels catalans”. I va afegir: “Estem en un moment de reflexió de país i el futur passa per aconseguir la independència i poder-nos estructurar lliurament segons els nostres models”.

La conferència va finalitzar amb el cant dels Segadors per part de totes les persones que van assistir a l’acte.

Díptic dels actes commemoratius de la Diada a Vic (PDF)

Arxivat a