La multitudinària Marxa dels Vigatans marca el camí cap a la Via Catalana

L’edició d’enguany ha tingut un alt to reivindicatiu, a les portes d'una Diada històrica | La comitiva ha comptat amb 22 columnes de més de 25 municipis, en una vetllada marcada pel bon temps

Redacció Osona.com
11 de setembre del 2014
Pilar Cabot ha estat la persona homenatjada de la Marxa dels Vigatans 2014
Pilar Cabot ha estat la persona homenatjada de la Marxa dels Vigatans 2014 | J.M. Gutiérrez
Pilar Cabot, la persona homenatjada a la Marxa dels Vigatans 2014. Foto: J.M. Gutiérrez

Aquesta nit, vigília de la Diada Nacional, s'ha celebrat una nova edició, ja la dotzena, de la Marxa dels Vigatans , organitzada per Òmnium Cultural Osona i la Comissió 11 de setembre. La cita ha tornat a ser multitudinària, amb 22 columnes de més de 25 municipis de la comarca que s'han reunit a Vic. La persona homenatjada ha estat la poetessa Pilar Cabot i l’infant d’enguany, Jofre Andreu, de 10 anys i de Santa Eulàlia de Riuprimer. El temps ha acompanyat i no ha plogut.

La Marxa dels Vigatants 2014 ha tingut un clar to reivindicatiu, i ha estat marcada per la Via Catalana que es farà aquest dijous a Barcelona. Aquesta iniciativa omplirà la Diagonal i la Gran Via de Barcelona, en una manifestació pacífica per la Diada Nacional, i que té com a objectiu reclamar que els catalans puguin votar el 9 de novembre.  Osona hi enviarà 150 autocars i unes deu mil persones .

El lloc de concentració a Vic dels caminadors provinents de totes les contrades d’Osona ha estat el parc de la Bassa dels Hermanos, on se'ls ha rebut amb begudes i música entre les set i un quart de nou del vespre. Allà, se’ls ha donat  una torxa i un llibret commemoratiu i, tot seguit, els participants han fet l’entrada a Bac de Roda en formació dels penons i vestits amb roba d’època barroca.

La plaça de la Catedral de Vic ha acollit el final de festa, amb els parlaments i un concert també de caire reivindicatiu a les portes d’una Diada històrica. Els Sagals d'Osona han fet alguns castells i el grup del País Valencià La Gossa Sorda ha presentat el seu nou treball “La Polseguera”. A la representació, el rei Felip V ha acabat penjat de cap per avall.

Les novetats

Una de les grans novetats d’aquest any ha estat la demostració de glosa (cant improvisat). Els millors glosadors dels Països Catalans han estat a Vic per celebrar la 1a Demostració de glosa de la Marxa dels Vigatans. La proposta s'ha dividit en dues parts: la primera ha començat a dos quarts de vuit del vespre a la Bassa dels Hermanos en la rebuda de les columnes dels diferents pobles, i s’ha allargat fins a tres quarts de nou del vespre. La segona part s'ha fet a la mateixa plaça de la Catedral, just quan ha acabat l’acte central de la Marxa i abans que comencés el concert. En la primera part les proves i reptes que se’ls ha proposat als cantadors han estat de caire més lúdic, i a la segona, d’un to més reivindicatiu.

Per altra banda, cal destacar la voluntat, per part de l’organització, de donar millor visibilitat al conjunt d’actes. És per això que s'han col·locat  quatre pantalles gegants (una al Bac de Roda, una a la plaça Bisbe Oliba i dues a la catedral).
                                                                                         
Finalment, per impulsar la interactivitat entre els assistents, s’ha convocat el primer concurs de fotografies d’Instagram de la Marxa dels Vigatans , amb la col·laboració d’Insta Osona.

Programa d’actes i horaris de les columnes

Galeries de fotos publicades de la Marxa dels Vigatans

Notícies publicades de la Marxa dels Vigatans

Dossier de premsa

Aneu al web de la Marxa dels Vigatans


La sortida de la columna de la Marxa dels Vigatans de Roda de Ter. Foto: J.M. Montaner

La Marxa dels Vigatans, aquest dimecres a Vic. Foto: J.M. Gutiérrez

Arxivat a