Vic donarà suport a la consulta encara que el Tribunal Constitucional la suspengui

El ple aprova una moció de la CUP sobre el 9-N, amb diverses interpretacions

Pere Pratdesaba
09 de setembre del 2014
Intervenció de Marc Barnolas. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, celebrat aquest dilluns , va aprovar una moció de suport a la celebració de la consulta del 9 de novembre, amb un text que va presentar la CUP. El document referma el compromís de l’Ajuntament amb la consulta, “diguin el que diguin els tribunals polítics o el govern espanyol”. La proposta es va aprovar amb el vot favorable de tots els partits menys l’abstenció del PSC, i el vot contrari de regidors no adscrits i PxC.

La moció constata que la consulta del 9 de novembre és “l’instrument del qual ens hem dotat per resoldre democràticament el conflicte polític amb l’Estat espanyol”, al qual no es pot renunciar. En aquest marc, l’Ajuntament es compromet  “de manera clara a obeir el mandat popular i posar tots els mitjans i tota la voluntat política per a la realització de la mateixa”, encara que el Tribunal Constitucional la suspengui. També emplaça “la resta d’institucions, i en especial al Govern de la Generalitat, que actuïn en conseqüència fent prevaler en tot moment el dret del poble català a decidir lliurament el seu futur”. El redactat del text va donar peu a interpretacions diverses.

Nil Puigivila, portaveu de la CUP, va anar més enllà i va instar el poble i l’Ajuntament, si es prohibia la consulta, a “desobeir l’Estat, que respon als interessos del mercat i no a la voluntat popular”. L’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, va ser més prudent i, tot i estar d’acord amb la moció, va aclarir que sempre s’hauria de fer a través de propostes d’acció unitària, tal com el president Artur Mas ja ha anunciat que faria si es prohibís, i va descartar la desobediència directa.

Vila d’Abadal va recordar que un cop s’hagi convocat la consulta, els ajuntaments de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) convocaran plens extraordinaris per donar suport  a la decisió, amb mocions molt semblants a la que es va aprovar ahir. Per això, va demanar a la CUP que retirés la proposta i esperés al 3 d’octubre. La CUP s’hi va negar.

Joan López (ERC) va defensar la moció, però va recordar que era essencial “preservar la unitat del procés”, en clara al·lusió a la CUP.

Xavier Tornafoch, portaveu d’ICV-EUiA, va fer una defensa acarnissada de la voluntat del poble, sobre la qual “no hi ha res”, però també va advertir que el 9-N hauria d’estar legitimat per la comunitat internacional, i no es podia fer una consulta “de la señorita Pepis”.

El PSC, per la seva banda, creu que no s’han d’avançar els esdeveniments i que són els partits que van signar el pacte els qui hauran de decidir, en la mateixa línia que va expressar el president Artur Mas.

Els regidors no adscrits van defensar la consulta, sempre que fos en un marc legal.

Xavier Farrés i Montse Rovira. Foto: Adrià Costa
Arxivat a