Els alcaldes del Moianès reclamen celeritat per a la creació de la comarca

La trobada de Granera amb la vicepresidenta Joana Ortega acaba sense acord | Els edils reben amb indiferència la proposta del Govern de fer una consulta popular

Pere Pratdesaba
08 de setembre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 12:50h
Els alcaldes del Moianès van rebre divendres amb fredor la proposta de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, per a la celebració d’una consulta popular per a la creació de la comarca, que s’emmarcaria dins la nova llei de consultes. Per contra, li van demanar celeritat perquè s’aprovés la llei que ha de permetre que el Moianès esdevingui comarca. La trobada, que es va fer a Granera, va acabar sense cap acord.

El Govern ja té a punt tots els papers per impulsar aquest any el projecte de llei que permetria crear la nova comarca, i que s’hauria d’aprovar al Parlament. Abans, però, vol que la decisió també se sotmeti a votació dels seus habitants.

Ortega va explicar als alcaldes que la consulta serviria per “legitimar encara més” el futur Moianès, tot i que no va entrar en els detalls de la mateixa. També va aclarir que no volia imposar res.

Els alcaldes no han entrat a valorar la possibilitat d'una consulta, ja que han assegurat que no s'ha fet cap proposta concreta. “La vicepresidenta, que ha assegurat que el Govern està amb el Moianès, ens ha explicat perquè hem de fer una consulta, però no com es faria”, ha comentat Dionís Guiteras, president del Consorci del Moianès. La consulta, com ja va expressar l’alcalde de Collsuspina, Oriol Batlló, en una recent entrevista en aquest diari, presenta molts dubtes.

“El que si li hem demanat nosaltres és responsabilitat i que l’expedient entri d’una vegada al Parlament”, ha afegit Guiteras. Els alcaldes van demanar que s’accelerés el procés, ja que a partir del 31 de desembre el Consorci del Moianès desapareixeria i hauria d’adscriure’s al municipi més gran, en aquest cas Moià, tal com fixa la nova Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (RSAL), aprovada pel govern central. El Consorci alerta que això significaria perdre un model que ha funcionat durant 20 anys gràcies a la proximitat.

La futura comarca del Moianès seria la 42a del país i estaria formada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, que en seria la capital. Aquests municipis pertanyen actualment a les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Osona. Collsuspina és l'únic municipi osonenc que queda integrat al Moianès.