La Marxa dels Vigatans d'avui comptarà amb 22 columnes de més de 25 municipis

Els organitzadors vinculen l’edició d’enguany a la Via Catalana i la consulta | Com a novetats, destaca la demostració de cants de glosa amb participants d’arreu dels Països Catalans

Redacció Osona.com
03 de setembre del 2014
La Marxa dels Vigatans, en una foto d'arxiu
La Marxa dels Vigatans, en una foto d'arxiu | Adrià Costa
La Marxa dels Vigatans, l'any passat. Foto: Víctor Castelo

Òmnium Cultural Osona i la Comissió 11 de setembre organitzen una nova edició, ja la dotzena, de la Marxa dels Vigatans, el dia 10 de setembre, vigília de la Diada Nacional. La presentació oficial dels actes es farà aquest dimecres, 3 de setembre, en un acte al Temple Romà, on també es retrà homenatge a la poetessa Pilar Cabot. L’infant d’enguany és Jofre Andreu, de 10 anys i de Santa Eulàlia de Riuprimer.

Els organitzadors han vinculat aquesta edició a la campanya organitzada per Òmnium Cultural i l’ANC “Ara és l’hora”. Aquesta iniciativa pretén omplir la Diagonal i la Gran Via de Barcelona, a la Via Catalana, en una manifestació pacífica per la Diada Nacional, i facilitar que els catalans puguin votar el 9 de novembre.  

La Marxa dels Vigatans d’enguany manté les 21 columnes de l’any passat a les que s’hi ha d’afegir una de nova, la de Balenyà. En total, hi haurà representats més de 25 municipis de la comarca.

El lloc de concentració a Vic dels caminadors provinents de totes les contrades d’Osona serà el parc de la Bassa dels Hermanos, on se’ls rebrà amb begudes i música entre les set i un quart de nou del vespre. Allà, se’ls donarà una torxa i un llibret commemoratiu i els participants es prepararan per fer l’entrada a Bac de Roda en formació dels penons (vestits amb roba d’època barroca) .

La plaça de la Catedral de Vic acollirà el final de festa, amb un concert de caire reivindicatiu a les portes d’una Diada històrica. El grup del País Valencià La Gossa Sorda presentarà el seu nou treball “La Polseguera”.

Les novetats

Una de les grans novetats d’aquest any serà la demostració de glosa (cant improvisat). Els millors glosadors dels Països Catalans seran a Vic per celebrar la 1a Demostració de glosa de la Marxa dels Vigatans. La proposta es dividirà en dues parts: la primera començarà a dos quarts de vuit del vespre a la Bassa dels Hermanos en la rebuda de les columnes dels diferents pobles, i s’allargarà fins a tres quarts de nou del vespre. La segona part es farà a la mateixa plaça de la Catedral, just quan acabi l’acte central de la Marxa i abans que comenci el concert. En la primera part les proves i reptes que se’ls proposarà als cantadors seran de caire més lúdic, i a la segona, d’un to més reivindicatiu.

Per altra banda, cal destacar la voluntat, per part de l’organització, de donar millor visibilitat al conjunt d’actes. És per això que es col·locaran quatre pantalles gegants (una al Bac de Roda, una a la plaça Bisbe Oliba i dues a la catedral).

Els audiovisuals i la llum també seran protagonistes de la Marxa Vigatans 2014. En col·laboració amb El 9TV s’està  preparant un material audiovisual per cloure l’acte de la catedral. També es comptarà amb millores d’il·luminació a l’acte d’homenatge a Bac de Roda.                                                                                         
Finalment, per impulsar la interactivitat entre els assistents, s’ha convocat el primer concurs de fotografies d’Instagram de la Marxa dels Vigatans, amb la col•laboració d’Insta Osona.

Programa d’actes i horaris de les columnes

Galeries de fotos publicades de la Marxa dels Vigatans

Notícies publicades de la Marxa dels Vigatans

Dossier de premsa

Aneu al web de la Marxa dels Vigatans


La Marxa dels Vigatans. Foto d'arxiu: Adrià Costa

Arxivat a