La suspensió de la llei paralitza les consultes al Moianès i al Lluçanès

Els dos territoris estan a l’expectativa del que decideixi el Govern català

Pere Pratdesaba
02 d'octubre del 2014
Actualitzat el 21 d'octubre a les 12:50h
Vista de Collsuspina, l'únic municipi del Moianès que pertany a Osona. Foto: Adrià Costa

La suspensió de la Llei de consultes per part del Tribunal Constitucional té efectes immediats més enllà de la consulta del 9 de novembre per decidir el futur del país. Les mesures cautelars dictades pel tribunal espanyol han deixat paralitzades les possibles consultes al Moianès i al Lluçanès, on s'havia de ratificar la comarcalitat d’aquests dos territoris.

El Moianès, tal com ja va informar aquest diari i tal com es va comprometre el Govern català, serà oficialment comarca abans de finals d'any. En aquests moments, el Departament de la Governació de la Generalitat està finalitzant tots els tràmits per a que la proposta sigui aprovada en el Parlament de Catalunya a finals d'octubre o primers de novembre.

El procés al Moianès portava adherit una consulta no vinculant, que s’hauria fet després de l’aprovació parlamentària. Ara, tot queda paralitzat, amb un munt d’interrogants per resoldre. “No hi ha Llei de consultes, per tant, no hi ha consulta. Estem a l’expectativa del que ens digui el Govern català”, diu Dionís Guiteras, president del Consorci del Moianès.

Els terminis per celebrar la consulta al Moianès s’esgoten. Guiteras reconeix que el Govern s’ha compromès a fer efectiva la comarca abans de final d’any, per tant, serà difícil posar-ho a la pràctica amb una consulta. El Tribunal Constitucional té cinc mesos per emetre una sentència sobre la Llei de consultes, tot i que en alguns mitjans s’apunta que podria estar enllestida en tres mesos, o sigui, gairebé a finals d’any.

La futura comarca del Moianès serà a 42a del país i estarà formada pels municipis de Calders, Castellcir, Castellterçol, Collsuspina, Granera, l'Estany, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja, Santa Maria d'Oló i Moià, que en serà la capital. Aquests municipis pertanyen actualment a les comarques del Bages, el Vallès Oriental i Osona. Collsuspina és l'únic municipi osonenc que queda integrat al Moianès.

Pel que fa al Lluçanès, el procés va un xic més endarrerit i no sembla que la consulta es pugui celebrar al llarg dels propers mesos,tal com es va afirmar després de la passada reunió dels alcaldes implicats. La suspensió del Tribunal Constitucional és un gerra més d’aigua freda per aquest procés.