Perafita, Orís i Montesquiu superen aquest estiu els 400 litres de pluja

Les precipitacions a la meitat nord del país han marcat registres que no es veien des de feia molts anys | L’agost a Prats de Lluçanès ha estat el més plujós des de 1933

Irene Giménez Vinyet, Pere Pratdesaba
01 de setembre del 2014
Un vehicle circula per la carretera BV-4608 a Manlleu. Foto: Adrià Costa

L’estiu d’enguany ha estat marcat per les pluges que s'han repetit gairebé cada dia i, en moltes ocasions, acompanyades de tempesta i calamarsa. El caràcter plujós a la meitat nord de Catalunya se sustenta, sobretot, en uns mesos de juliol i agost plujosos o molt plujosos, mentre que el juny ha estat sec a la major part del país.

Els totals pluviomètrics a sectors de la meitat nord han estat força excepcionals. Així, en els tres mesos d’estiu ha caigut prop de la meitat del que acostuma a ploure en un any. En alguns punts, com Vic, feia uns vint anys que no s’acumulaven totals tan elevats.

En els deu primers llocs del rànquing de les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que han acumulat els màxims pluviomètrics de l’estiu (mesos de juny, juliol i agost), amb quantitats superiors a 400 litres, hi figuren tres municipis osonencs. En quarta posició hi trobem Orís, amb 432,4 litres; en novena, Perafita, amb 409 litres; i Montesquiu, en desena, amb 403 litres.

Pel que fa a només el mes d’agost, Perafita i Orís també registren quantitats excepcionals, amb 198,5 i 198,1 litres respectivament (cinquena i sisena posició del rànquing del país). A més, a Torelló va ser el municipi on va caure més aigua de tot Catalunya durant el mes de juliol, amb 208 litres, tal com ja va informar aquest diari .

Una altra dada impactant la trobem a Prats de Lluçanès, on a l’agost s'han registrat 243,3 litres, segons Xavier Davins . Aquesta xifra no es donava des de l’any 1933.

Roda de Ter, al detall

L’ Observatori Meteorològic de Roda de Ter ha passat recentment balanç de l’estiu meteorològic, on se certifica aquest augment de la pluviometria. Al municipi hi ha hagut 35 dies de pluja d'ençà que hem entrat a l'estació.

Això ha significat, en primer lloc, que l’'agost a Roda de Ter ha estat un dels més plujosos dels darrers 20 anys, amb 170,7 litres. Aquesta xifra només es va superar l’any passat, quan es van enregistrar 180,7 litres.

La pluja total acumulada aquest estiu ha estat de 367,2 litres. Aquesta dada també mostra que Roda de Ter ha viscut el segon estiu més plujós de les últimes dues dècades, només superat pel 2013, quan es van acumular un total de 369,9 litres d'aigua.

L'últim registre més elevat de pluges del qual es té constància a Roda de Ter pertany a l'any 1998, quan es van observar 333,1 litres. Com a contrapartida, però, aquest observatori osonenc mostra que els estius més secs de les últimes dècades són els del principis del segle XXI, entre el 2000 i el 2001.

L'Observatori de Roda de Ter també mostra les temperatures mitjanes d'aquest estiu , que ha estat qualificat de fred, amb una mitjana de 21.5°C. Els últims valors tan freds enregistrats en aquesta estació meteorològica són entre els anys 1996 i el 1997, amb 21.4°C i 21.6°C respectivament.

La temperatura mínima d'aquest agost 2014 a Roda es va enregistrar el dia 3 i va ser de 12.8 °C, mentre que la temperatura màxima es va observar el dia 10 i va ser de 35.5 °C.
 

Més informació, dades i mapes


El riu Ter, al seu pas per Roda de Ter, aquest estiu. Foto: Josep M. Costa