Els alcaldes imputats de la FMC compareixeran des de dimecres

"Tu tens cada mes una transferència. S'assabentaran, joder, i el dia que t'enganxin amb una mentida així t'enfonsaran", deia una trucada intervinguda pels Mossos

EP/RF
31 d'agost del 2014
El jutjat d'instrucció 1 de Sabadell començarà a prendre declaració aquest dimecres als 40 alcaldes que han format part del comitè executiu de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) imputats per presumptament cobrar sous encoberts justificats com dietes i desplaçaments.

Entre els 40 alcaldes imputats, n’hi ha tres d’osonencs: Miquel Arisa, alcalde de Centelles i actual membre del comitè executiu i president de la comissió sectorial de Petits Municipis de la FMC; Josep Maria Freixanet, alcalde d’Olost i president de la comissió sectorial d’Educació de la FMC; i  Pere Prat, alcalde de Manlleu i exvicepresident de la FMC. En el cas d’Arisa, la quantitat percebuda va ser de 10.540 euros; la de Freixanet, 5.720 euros; i la de Prat, 4.176 euros.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la jutge també prendrà declaració al secretari general de l'FMC Adolfo Moreno Sansano, i els ha citat a declarar el 3, 4, 5 i 9 de setembre per un presumpte delicte contra l'administració pública.

Després de la imputació, l'FMC ha afirmat en un comunicat que "res feia pensar" que les compensacions per dietes i desplaçaments fossin incorrectes, ja que es declaraven a Hisenda amb les corresponents retencions, i els alcaldes les incorporaven en la seva declaració de la renda.

El jutjat va obrir el 18 de juny una peça separada dins del macrocas Mercuri per investigar si 44 alcaldes -que en algun moment van estar al comitè executiu de l'FMC, quatre d'ells aforats i pendents d'una possible imputació- havien cobrat "sous encoberts" justificats com dietes i desplaçaments.
  
Així ho va decidir el jutjat després de rebre el 30 de maig un nou atestat policial que concloïa que existeixen "suficients indicis d'una pràctica irregular i prolongada en el temps" a l'FMC que suposava el lliurament de quantitats mensuals als membres en concepte de dietes i desplaçaments que no tenien justificació.
  
Els membres del comitè executiu de la Federació, alcaldes de diferents municipis catalans, rebien mensualment una quantitat fixa "no per les activitats, intervencions, reunions, actes i desplaçaments relacionats amb la Federació, sinó pel rang que ostenten a l'organisme", segons un atestat policial.
  
La investigació ha demostrat que aquests pagaments "no tindrien justificació" perquè corresponen a mesos d'inactivitat, o perquè en aquest mes no s'havien celebrat les reunions previstes estatutàriament del comitè executiu ni del consell nacional.

Trucades intervingudes

Segons consta a l'informe policial, el que era secretari general, cessat per aquest cas, va advertir al llavors president de l'entitat el 2012, Manuel Bustos, de la possibilitat que la premsa s'assabentés dels presumptes sobresous: "Tu tens cada mes una transferència. S'assabentaran, joder, i el dia que t'enganxin amb una mentida així t'enfonsaran".

En la mateixa conversa telefònica intervinguda i recollida en un informe dels Mossos d'Esquadra, Moreno insisteix a qui també era alcalde de Sabadell: "Et pot costar el lloc dir una mentida (...) i al final sabran el que cobres, no t'enganyis, ho sabran".
Arxivat a