Les excavacions al jaciment de l'Esquerda revelen un espai fortificat

S'han trobat 40 metres més de la muralla visigòtico-carolíngia

Irene Giménez Vinyet
01 de setembre del 2014
Les excavacions al jaciment de l'Esquerda, dijous
Les excavacions al jaciment de l'Esquerda, dijous | A. Costa
Les excavacions al jaciment de l'Esquerda revelen un espai fortificat. Foto: Adrià Costa

La 38a campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment ibèric i medieval de l'Esquerda de Roda, que compten amb el suport de la Universitat de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de Roda de Ter i Masies de Roda, va començar el passat 18 d'agost, amb un equip de 35 persones que treballaven sota la direcció d'Imma Ollich, Montserrat de Rocafiguera i Oriol Amblàs.
 
Les tasques arqueològiques van acabar el passat dissabte 30 d'agost. En aquesta ocasió, els treballs s'ha centrat en diversos espais del sector ibèric com les cases 3 i 4, la zona de l'entrada a la fortalesa ibèrica o la muralla externa.
 
Els resultats de les excavacions són interessants, especialment a la zona de les cases, ja que s'estan documentant nivells molt antics, de la primera edat de ferro entre els segles VII i VIII aC.

Les intervencions arqueològiques també s'han centrat en la muralla visigòtico-carolíngia que, en els darrers tres anys, ha estat observada per arqueòlegs especialistes en món medieval. Amb els estudis realitzats, s'ha pogut conèixer la cronologia i l'evolució dels murs. Tot plegat ha permès desenvolupar un projecte de restauració que ja ha estat aplicat en un primer tram.

Ara fa un any, ja es coneixien 100 metres lineals de la muralla amb una amplada de 2 metres i 70 centímetres, i amb aquests últims treballs, s'han documentat 40 metres més. Aquests murs, tanquen tot el flanc nord del jaciment de l'Esquerda fins a tocar la cinglera amb el riu Ter, fet que fa pensar que es tracta d'un espai defensiu.

Les restes trobades, tant en el jaciment ibèric com en el medieval, demostren que l'Esquerda de Roda ha estat ocupat amb continuïtat. Parlem d'un espai que, segons les troballes, es va anar reconstruint des del segle VII fins al segle I aC. Després, es va tornar a ocupar durant el període baix romà i fins al 1314, moment de la seva total destrucció.

Les 35 persones que formaven enguany l'equip d'excavacions, estava format per llicenciats i estudiants, juntament amb professionals amb experiència en el jaciment, que s'excava des de l'any 1977.
 
També és d'especial rellevància la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat i Cedinsa Eix Transversal, que va tenir lloc al passat 30 de juliol. Es tracta d'una subvenció de 400.000 euros, provinents de l'1% cultural de les obres del nou Eix Transversal, i que haurà de permetre equipar el museu de l'Esquerda  així com dotar Roda d'un recurs turístic i cultural de primer nivell.
 
Finalment recordar que enguany, l'Esquerda de Roda commemora els 700 anys de la seva destrucció i es portaran a terme dues activitats: el 18 de setembre, data exacte de l'efemèride del jaciment, hi haurà un acte que recordarà aquell dia de 1314, i el dia 21 de setembre, es farà un espectacle teatralitzat.
 

Un equip de 35 persones inicia una campanya d'excavacions al jaciment de l'Esquerda

Arxivat a