En Toca-sons torna a escapolir-se de la forca en una nit carregada de sorpreses

El bandoler va ser jutjat pel públic, a través del mòbil i amb una doble pregunta, i va marxar reivindicant la llibertat de Catalunya | L’actor que l'interpretava va demanar matrimoni a la seva xicota a mitja actuació

Redacció Osona.com
26 d'agost del 2014
En Toca-sons d'enguany ha estat interpretat per Santi Estragués
En Toca-sons d'enguany ha estat interpretat per Santi Estragués | Adrià Costa
En Toca-sons d'enguany ha estat interpretat per Santi Estragués. Foto: Adrià Costa
 
En Toca-Sons de Taradell es va escapolir un altre cop de la forca, de la mateixa manera que l’any passat. La representació al voltant del temut bandoler, que arribava a la seva 22a edició, va ser l’acte central de la festa major del poble. El bon temps va acompanyar la vetllada, que va estar carregada de sorpreses.

Com cada any, en Toca-sons va irrompre als carrers del poble per la tarda, amb tota la seva colla i a cops de trabuc, a dalt dels carros del Tonis. La festa no va variar substancialment del seu entramat tradicional, amb l'entrada gloriosa del bandoler, els atracaments a la pastisseria i diversos bars, els enfrontaments amb els sometents, liderats per l’agutzil Albert Solans, la seva captura, el judici i la sentència.

El final de la festa, però, i tal com explica Taradell.com, va ser totalment inesperat. Per partida doble. El bandoler no va ser jutjat per un jurat popular, sinó que es va fer a través dels missatges de mòbil del públic, que havia de respondre una doble pregunta (recordant a la consulta del 9-N) i el resultat va ser que era innocent, però que no tenia llibertat. I aquí el famós bandoler va aprofitar per fer un discurs en clau independentista reivindicant l’anhel de llibertat del poble català. Va marxar dient: “L’any que ve, en un país lliure, tornaré”.

Les sorpreses no es van acabar aquí. Un cop fets els discursos d’agraïment, en Toca-sons, interpretat per Santi Estragués, va demanar matrimoni a la seva xicota, Anna Maria Tuneu, membre de la comissió de la Festa d’en Toca-sons. I ho va fer davant del nombrós públic que va quedar amb un pam de nas.

La Festa d’en Toca-sons va estar precedida per la cercavila, que va sortir de la plaça Major a les onze del matí, i va comptar amb la col·laboració dels gegants de Taradell i dels grallers de la Colla Jove dels Geganters de Taradell. A més, des de primera hora del matí, el Mercat del segle XVII es va tornar a instal·lar als voltants de la Sagrera. En aquest indret, l'alcalde de la població, Lluís Verdaguer, va lliurar la bandera de l'Ajuntament a la colla del sometent. Un alcalde que, més tard, va ser emmanillat per la banda d'en Toca-sons.

Entre els actes que van servir per anar escalfant l’ambient, també cal destacar l'assaig de la V organitzat per l'ANC de Taradell, en el que hi van participar unes tres-centes persones.

El temut Toca-Sons i els seus sequaços ocupen els carrers de Taradell

Inici de la festa major de Taradell amb un ull posat al cel

La festa major de Taradell escalfa motors
 

Recull de galeries de fotos de la festa major de Taradell





L'alcalde Lluís Verdaguer, amb la colla del sometent, aquest dilluns al matí. Foto: Adrià Costa
Arxivat a