Calldetenes celebra la Festa del Batre

El Molí de la Calvaria acollirà activitats durant tot aquest diumenge 24

Redacció
23 d'agost del 2014
La primera edició de la Festa del Batre de Calldetenes es va celebrar aquest diumenge a Calldetenes.
La primera edició de la Festa del Batre de Calldetenes es va celebrar aquest diumenge a Calldetenes. | Adrià Costa
Imatge de la primera edició de la Festa del Batre de Calldetenes. Foto: Adrià Costa

Calldetenes torna a recordar el seu patrimoni rural en la quarta edició de la Festa del Batre, organitzada per l’Ajuntament de Calldetenes i l’Ecomuseu del Blat de Taradell. La batuda del blat serà la protagonista aquest diumenge 24 d’agost amb una jornada que engegarà a les 9 del matí al Molí de la Calvaria de Calldetenes i s’allargarà durant tot el dia.

Durant el matí, es portaran a terme les tasques de batre a pota i de fer el paller, i un recital de poemes de Jacint Verdaguer a càrrec d’Anna Maluquer. A la tarda serà el torn de carregar a bast un matxo i de les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra. Seguidament tindrà lloc la xerrada Climent Molas, un home de pagès a càrrec de Xavier Roviró i, per tancar el dia, es posarà en marxa el molí hidràulic per moldre el gra i fer-ne farina.

Durant el dia també es podran visitar els nous obradors del forn Cal Mossèn 1847 amb una jornada de portes obertes al nou projecte. Aquest, ubicat a la planta baixa del mateix molí, està orientat a recuperar l’essència del pa, a fomentar les relacions humanes i la cultura entorn del blat, la farina i la panificació.

Al llarg de la jornada, disset joves d’entre 14 i 17 anys que participen en el Camp de Treball, Taller de baster, de carreter i de teatre de carrer organitzat pel Mas Can Pic i els Tonis de Taradell, realitzaran el Taller d’aprenent d’etnògraf, prenent part activa en les feines, observant, enregistrant i entrevistant el pagesos protagonistes de l’activitat. Aquesta activitat forma part del projecte “Fer de Pagès a la Plana de Vic el 1714” que ha rebut un ajut de la Comissió del Tricentenari, de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, sol•licitat per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya a través dels GR Konekto i GR Coneixement i Didàctica.

Aquesta finestra al passat rural de la comarca és la continuació del Taller del Segar que es va fer el 6 de juliol a Taradell, on es va segar a cops de volant el blat que serà batut a pota a l’era del Molí de la Calvaria de Calldetenes aquest diumenge 24 d’agost. La proposta, organitzada també per l’Ecomuseu del Blat, tenia per objectiu reviure les tècniques i els costums dels pagesos que, agrupats en colles de segadors, es llogaven per segar seguint la maduració del cereal. La jornada de batuda de Calldetenes servirà per tancar el cicle de conreu de blat iniciat la tardor passada al mas El Colomer de Taradell.

Consulta el programa de la Festa del Batre