Els notaris podran casar

Així es recull en el projecte de Llei de Jurisdicció Voluntària aprovat pel govern espanyol

Europa Press
02 d'agost del 2014
Els matrimonis podran celebrar-se davant de notari a més de per l'Església, en els Ajuntaments i els Registres Civils. Alhora, els ciutadans podran acudir al jutjat o al notari en casos de separacions i divorcis de mutu acord quan no hi hagi fills menors d'edat ni persones incapaces.

Així es recull en el projecte de Llei de Jurisdicció Voluntària aprovat aquest divendres pel Consell de Ministres, que elimina el suposat d'emancipació per matrimoni. Actualment, un jove podia emancipar-se als 14 anys si es casava, però això s'elimina després d'haver elevat l'edat per als 16 anys.

D'altra banda, sobre els casos de sostracció internacional de menors en els quals "sempre hi ha controvèrsia entre els progenitors", s'ha reformat la Llei d'Enjudiciament Civil perquè siguin els Jutjats de Primera Instància amb competències en Dret de família els encarregats de donar resposta a aquests conflictes, en els quals en un primer moment existirà la possibilitat que se solucionin de manera amistosa.

El text deixa en mans dels jutges els expedients en matèria de família, drets de menors, donacions d'òrgans i alguns en matèria de dret successori i mercantil. Es preveu l'autorització judicial en el reconeixement de la filiació no matrimonial o en la donació d'òrgans de donants vius, on el jutge ha de comprovar que es realitza voluntàriament sense cap tipus de coacció.

Els jutges donaran la dispensa per contraure matrimoni quan hi hagi un impediment per parentesc, determinaran la pàtria potestat i resoldran els desacords conjugals en l'administració de béns de guanys.

Aquest projecte de llei distingeix així entre els expedients tramitats en un jutjat pel magistrat o secretari judicial i aquells expedients que queden en mans de notaris i registradors. A més, permet que molts es facin sense la presència d'advocat i procurador en seu judicial.

La norma estableix que el fiscal haurà d'intervenir en els assumptes de menors, persones amb capacitat judicialment modificada i quan ho justifiqui l'interès públic. Els beneficiaris de la justícia gratuïta comptaran amb una bonificació del 80% en aquests expedients notarials i registrals.