Torelló registra 208 litres d'aigua el juliol, la xifra més alta de tot Catalunya

Vic acumula 97 litres durant aquest mes, una dada que no es donava des del 1992 | El meteoròleg Manel Dot reconeix que en els últims anys hi hagut canvis en el temps de la comarca

Pere Pratdesaba
01 d'agost del 2014
La calamarsada del 13 de juliol a Torelló
La calamarsada del 13 de juliol a Torelló | Txus Penas
Una excavadora, retirant la pedra acumulada a la plaça d`en Pujol de Torelló. Foto: Txus Penas 

El municipi de Catalunya on ha plogut més durant el juliol ha estat Torelló, segons ha confirmat el servei meteorològic de TV3 en aquest diari. En total, van caure 208 litres, en una xifra que ha recollit el meteoròleg Manel Dot. Les pluges han caigut de manera reiterada al llarg de tot aquest mes, molts dies acompanyades de tempesta, normalment a les tardes.

El passat mes de juny ja van caure uns 170 litres a Torelló. Amb aquesta xifra, s’acumulen 370 litres en dos mesos que habitualment no solen ser tan plujosos.

Les precipitacions el juliol van tenir els seus punts culminants en dos dies concrets. Primer, el 13 de juliol, quan una forta calamarsada, amb 54 litres en menys d’una hora , va sorprendre els veïns i va deixar uns gruixos considerables en alguns carrers. El segon, el 25 de juliol, amb una potent tempesta que va provocar algunes inundacions .

La zona de la Vall del Ges també ha marcat registres espectaculars durant el juliol: a Sant Pere de Torelló van caure 191,5 litres i a Sant Vicenç de Torelló, 175, 6. A la comarca es van donar altres dades significatives, com els 144 litres de Sant Hipòlit de Voltregà, els 129,6 de la Gleva o els 97 de Vic. Precisament, aquesta darrera xifra a la capital d’Osona no es donava durant un mes de juliol des del 1992, quan van caure 118 litres.

En relació a la causa d'aquest episodi reiterat, Manel Dot dubta en qualificar-lo com a  excepcional. En tot cas, reconeix que s’han produït alguns canvis en relació a anys anteriors. “Ara moltes pluges que vénen del nord no travessen el Ter. Abans, les precipitacions més intenses es donaven a la zona de la plana de Vic, a Gurb o a Vic”, explica el meteoròleg.

Una altra diferència important és la intensitat dels ruixats. “A la comarca hi solia haver més llevantades, o sigui, períodes de pluja de set o vuit dies, amb pluges més suaus. Ara, es formen fortes tempestes, amb molta aigua en poc temps”, afegeix Dot.

La tempesta del 25 de juliol va provocar inundacions.