Vila d'Abadal: «En el projecte a la UVic m'han deixat sol una bona temporada»

L’alcalde de Vic repassa en una entrevista els principals temes de debat que hi ha a la ciutat, com el porta a porta, la pota sud, la pacificació del trànsit o les properes eleccions municipals

per Pere Pratdesaba , Vic, 4 d'agost de 2014 a les 15:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 4 d'agost de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Josep M. Vila d'Abadal, al balcó de la redacció d'Osona.com. Foto: Albert Alemany    

L’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal , ha assegurat en diverses ocasions que deixarà la política quan finalitzi aquesta legislatura. Per anar preparant el seu retorn professional al sector ramader i forestal també ha anunciat una reducció de la seva dedicació a l’Ajuntament, a partir de setembre.


Vila d’Abadal diu que aquests vuit anys han estat de “servei al país i la ciutat”, i que va venir perquè el van cridar, que ell mai no va demanar ser alcalde. Tot i això, es mostra orgullós d’haver assumit el càrrec i força satisfet amb la majoria de decisions que ha pres. No li ho han posat fàcil.

- La pacificació del trànsit a mitges a l’Eixample Morató , és un pas enrere?


- És un pacte amb la ciutadania. No és el que jo volia però és una bona solució, i pactada. L’alcalde no pot fer tot el que vol, només faltaria. Però el trànsit de l’Eixample Morató quedarà pacificat de cap a cap. Ara hi ha una part que serà per a vianants i l’altra, de lliure circulació, que farà de pàrquing. El projecte queda resolt i es podrà donar més bon servei al comerç i als veïns, tant des d’una perspectiva lúdica com comercial.

- El nucli antic ha estat menys problemàtic.

- És un deute que tenia l’Ajuntament amb la ciutat i ja estava previst des de feia molts anys. La gent no fa cas de les prohibicions, tot és paper mullat i, per tant, s’havia de posar una mica d’ordre.

- I la rambla queda descartada?

- No. En aquest projecte falta donar el darrer pas, que no el podré fer jo i no sé si cap alcalde s’atrevirà a fer-lo, el de “peatonalitzar” tot el centre de la ciutat. Ja vam demostrar al passat Mercat del Ram i a les obres del pàrquing que tancar la rambla del Passeig podia funcionar.

- Un projecte molt ambiciós...

- Seria una gran àrea comercial, lúdica, bonica, de passeig, des del riu fins al nord de la ciutat i la ronda Camprodon. Una oferta que pot atreure molta gent de fora, de tot Catalunya.

- I als pàrquings com s’hi accedirà?

- Els veïns de les zones de vianants tindran un permís per accedir als seus aparcaments privats. I als pàrquings públics, s’hi podrà arribar pels mateixos accessos que ara.

- ¿No creu que l’agrupació real del comerç a Vic s’està produint per associació d’interessos, entre determinades zones petites?

- Cadascú té els seus interessos, és lògic. Però al final, es tracta de tenir un gran centre comercial, amb ofertes diverses, que pugui competir amb altres centres lúdics i comercials com la Roca Village, per exemple. S’ha de lluitar amb aquest model de comerç i Vic té les condicions i l’atractiu per fer-ho. El resultat final ens dirà si les zones de vianants s’han d’ampliar o no.

- En tot aquest debat, considera que ERC ha estat deslleial?

- Jo no ho qualificaria com a deslleial. Joan Ballana ha canviat la seva actitud des que ha estat escollit candidat d’ERC. El projecte de pacificació del trànsit ja li feia molta por des del principi i sempre ha defensat que s’ha de consensuar amb el comerç. I que és millor impulsar-ho a principi de mandat, no al final, per tal d’enfilar unes eleccions municipals sense estridències. És curiós, però en Ballana té una actitud més conservadora que jo en aquest sentit.

- És la mateixa situació que el porta a porta ?

- Això és més ampli. A més d’ERC, a Convergència també li ha fet por, i els socialistes tampoc ho veuen clar. També han cregut que no era el moment d’implementar el porta a porta, a final de mandat. Em sap greu, perquè penso que hauríem donat un salt important en temes mediambientals i hauríem liderat una vegada més un projecte a Catalunya. Però es farà: el porta a porta és inevitable.

- El projecte està força avançat.

- Nosaltres ho deixarem tot a punt perquè es pugui aplicar a la propera legislatura. El primer que farem és firmar el conveni amb la Diputació de Barcelona i la Generalitat, que està encallat. Ja veurem si es firma.

- La Generalitat té molt interès que s’implanti el porta a porta a Vic.

- Sí, i així ens ho han manifestat. Si ho engeguem a Vic podran ampliar-ho a altres ciutats grans. Ara només es fa en poblacions petites.

- Un altre tema que s’ha posat a debat aquests últims dies ha estat la pota sud.

- Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Vic van aprovar el projecte en un Consell d’Alcaldes. Una carretera d’anada i tornada, amb rotondes, que no talli els camins i que serveixi per assumir els camions que ara passen per dins de Vic. Seria una carretera com la de la Guixa, poc agressiva amb el territori, amb poc impacte ambiental.

- Hi ha hagut queixes.

- Alguns veïns de la Serra-de-sanferm potser perdran una mica de qualitat de vida però han d’entendre que aquesta carretera és necessària per a Vic i per al territori. La millor solució és la inicial.

- La carretera que sí que està enterrada és la C-17 paral·lela que passava per Tavèrnoles?

- Sí, del tot. La que encara és als mapes del Pla de Carreteres és la C-25 pel sud de Vic. Hi ha reserva de sòl. Aquesta via sí que tindria un gran impacte.

- Deixa una Universitat de Vic potent, amb la fusió amb Manresa, la Facultat de Medicina i vincles directes amb l’empresa a través de l’agència comarcal Creacció.

- No m’agrada dir-ho, però en aquest cas tot ha estat responsabilitat meva. A mi em van deixar sol davant d’aquest projecte durant una bona temporada. I crec que ha valgut la pena, ha estat un èxit. Em sap molt greu haver perdut l’amistat amb l’Assumpta Fargas i el seu marit. El projecte no anava contra ells, que ho van personalitzar. La política també té aquesta part dura.

- Però ha valgut la pena...

- Teníem la potencialitat d’esdevenir una universitat potent de la Catalunya Central i de donar servei a altres territoris, amb una gestió privada que ens permetia fer coses diferents i més ràpides. I ho hem aconseguit.

- L’antic alcalde Jacint Codina va predicar sempre un lideratge de Vic més enll'a d'Osona i no va aconseguir-ho. Ans al contrari, va patir l’animadversió d’algunes poblacions veïnes. Ara, en casos com Creacció i la universitat, això s’ha superat i els projectes s’han impulsat en base a unes aliances molt productives amb municipis com Manlleu o Torelló, o fins i tot capitals de comarca veïnes.

- Són aliances fermes i sentides, i definitives, que costarà molt de trencar-les. El primer que vaig fer quan vaig ser elegit alcalde va ser anar a veure els alcaldes de les ciutats properes, com Manlleu, i els vaig oferir un projecte compartit, un projecte per a ells. I ho van entendre.

- En el seu programa electoral, vostè deia que no volia ser engolit per l’àrea metropolitana.

- L’Oriol Nel·lo i en Jacint Codina volien un Vic de 80.000 habitants. La manera més fàcil, ràpida i contundent de superar Manresa era tenir més o similars habitants, la qual cosa suposaria disposar d’un pressupost més alt, més capacitat d’inversió, d’influència. Amb això tenien una part de raó.

- Però haurien canviat el Vic de tota la vida.

- Evidentment. Nosaltres hem aconseguit liderar molts projectes a Catalunya mantenint el caràcter i la manera de fer de la ciutat.

- Decebut amb el desenllaç de l’illa càrnia?

- L’Administració és molt lenta amb les iniciatives privades. Nosaltres ho vam agilitzar, i fins i tot a mi em va ajudar en dues ocasions el president Mas personalment, en dos consells de govern. Tot i això, encara no es va anar prou ràpid: els empresaris del sector van perdre un soci, van necessitar més inversors i els temps actuals fan certa por.

- I ara què?

- Tenim una depuradora molt ben feta i uns terrenys que permetran portar més indústria càrnia si convé. És un patrimoni industrial importantíssim. En els propers anys jo em plantejaria promocionar aquests terrenys, fer polítiques molt agressives oferint-los en concessió, de lloguer...

- Anem a a les eleccions municipals. Qui li agradaria que fos el proper alcalde de Vic?

- Vull un alcalde o una alcaldessa independentista, amb una coalició de partits independentistes, una candidatura unitària, de concentració. A Catalunya tenim un procés molt important, amb una possible consulta, i s’haurà de decidir el futur del nostre país. Al mig de tot plegat, hi ha unes municipals. Qui es plantegi a hores d’ara com seran les eleccions de Vic és que no coneix la situació.

- Quan parla de candidatura unitària, ¿s’està referint a Josep Arimany, Anna Erra i Joan Ballana?

- I Solidaritat, i Reagrupament... quants més millor! Seria l’única cosa que entendrien els ciutadans. Aviat la ciutat de Vic haurà de col·laborar amb el president de la Generalitat i el Parlament de Catalunya per crear un nou estat. Millor fer-ho des de la força, anant junts, i no des de la feblesa.

- Insisteixo, hi ha tres candidats clars, tots independentistes.

- Tots tres podrien ser bons alcaldes, tenen capacitat suficient, amb diferents estils. Un dels tres, però junts. Encara voleu més partits?

- Ja es parla de deu llistes a Vic a les properes eleccions. No és una fragmentació excessiva?

- Això ho decidirà la gent. Tot i que a Vic, últimament, no s’ha votat gaire bé.

- I en tot aquest entramat electoral, ¿quin paper i juga el regidor Xavier Farrés? Un candidat del Moviment Demòcrata Català (MDC), la plataforma que va crear el propi alcalde.

- Jo no vaig crear res.

- Bé, va ser un dels impulsors.

- No és veritat. Jo vaig deixar casa meva per a una trobada i hi vaig participar. Ni tan sols formo part d’MDC. És un grup de gent que va decidir fer política i jo ara abandono la política.

- Tornem a Xavier Farrés.

- En Xevi és una bona persona que ha fet una molt bona feina als serveis socials de l’Ajuntament. Si ell vol seguir pot presentar la seva candidatura, una més...

- El veig esgotat amb les picabaralles de PxC.

- La primera legislatura ja va ser molt dura. I ara ha revifat amb en Joan Carles Fuentes, que em tracta de corrupte i no sé quantes coses més. No és agradable. I papers amunt i avall, amb l’interventor... És una manera de fer política que no puc entendre, em fa mal i em cansa. Però no són els únics: la CUP també s’afegeix a fer aquest tipus de política.

- Què vol dir?

- La CUP és antisistema i es carrega els polítics.

- Josep Anglada està mort políticament o encara té possibilitats de revifar a les eleccions de Vic?

- No crec que estigui mort. Però no sé què passarà amb l’Anglada, jo no ho he endevinat mai [riu]. Ell és capaç de canviar les coses amb quinze dies de campanya.

- Els darrers espectacles de PxC han estat patètics.

- Tot el que ha passat em suposa més feina, més mal de caps i més problemes. A mi, no a ells. A ells ja els va la brega.

- I ara vostè se’n va.  ¿Catalunya es pot permetre que en moments històrics com aquests els seus líders se’n vagin a casa?

- Jo no sóc un líder imprescindible. L’única manera perquè la política sigui transparent i honrada és que sigui temporal, i que no hi hagi temps per lucrar-se en un negoci propi. Calen mandats amb límits de vuits anys, ens ho demostra el dia a dia. Si tota aquesta gent que ha manat tota la vida, que ha tingut el poder, només hi hagués estat vuit anys, no hauria passat res.

- Deixa una Associació de Municipis per la Independència (AMI) que ha esdevingut un actor clau en el procés sobiranista.

- En aquests moments, l’AMI no té bona salut perquè està en mans dels partits polítics, que es miren l’entitat de reüll. L’AMI patina amb les eleccions municipals perquè són política pura.

- Quan deixarà el càrrec de president?

- La meva voluntat era deixar l’AMI abans d’acabar la legislatura, precisament per reforçar-la, perquè el canvi no fos tan sobtat. Però no ho van entendre.

- A l’Ajuntament de Vic ja està preparant la seva marxa.

- El meu model és de delegació. Jo només em quedaré amb la presidència del ple, la junta de portaveus  i la junta de govern perquè això no ho puc delegar. Dedicaré dos dies, dilluns i divendres, a l’Ajuntament i els altres tres dies seran per a mi.

- D’aquí a maig de 2015 hi haurà molts interessos electorals a dins del consistori vigatà. Ja ho podrà controlar des de fora?

- Ho intentaré. Suposo que sí, la capacitat de l’alcalde és la mateixa, amb dedicació o sense.

- La CUP ha demanat que torni a assumir totes les funcions o que dimiteixi.

- La CUP de Vic es contradiu constantment. És una contradicció molt forta, que un partit demòcrata i assembleari no vegi bé que es pugui delegar... Són antisistema... però llavors es casen amb una limusina a la Catedral. En aquesta segona legislatura no han fet cap proposta interessant, no han fet política, només han anat contra mi, contra l’alcalde. Ja sé que no els agrado, això ho tinc clar.

 

Participació