El tancament de les plantes ens deixa «amb els purins fins al coll», diu el GDT

L’entitat ecologista mostra en una “perfomance” a Vic la seva indignació davant la manca de resposta de l’administració

'Perfomance' del GDT a Vic
'Perfomance' del GDT a Vic | Irene Giménez Vinyet
Irene Giménez Vinyet
31 de juliol del 2014
Mari Ginesta, llegint el manifest del GDT. Foto: Irene Giménez Vinyet

El Grup de Defensa del Ter (GDT) va protagonitzar aquest dimecres, 30 de juliol, un acte reivindicatiu sota el nom “Amb els purins fins al coll”, davant de la seu territorial del Departament d'Agricultura i Ramaderia i Medi, al Sucre de Vic. “Sobren porcs i falten pagesos” va ser el lema amb el que els activistes van manifestar la seva indignació. L’entitat ecologista demana que no s’aboquin al terreny més purins sense control, que s'inverteixi en la renovació del sector en comptes d'invertir en les grans indústries i que s'aposti per la pagesia i els productes de proximitat, entre d’altres reivindicacions. Amb tot això es descarta ”una solució tecnològica” perquè “tampoc seria real”.

L'acte va començar amb una petita performance on diferents membres del GDT van exposar la problemàtica dels purins a Osona. Els activistes van portar un camió amb dos bidons d’aigua bruta, que simbolitzaven els purins, i van simular que s’hi ofegaven a dins.

Seguidament, Mari Ginesta, militant activa del GDT, tal com es va definir ella mateixa, va llegir el manifest , que feia referència a la falta d'acció administrativa davant l'excedent de purins provocat pel tancament de les plantes de cogeneració . El GDT argumenta que aquestes plantes, que depenien de subvencions, simplement s'utilitzaven per rendibilitzar un negocis privats: l'engreix industrial de porcs i les pròpies plantes. Ginesta també va voler deixar clar que “les plantes que s'han tancat tampoc eren una solució real al problema del sector porcí”.

Una solució que ara és més urgent a causa de l’augment de l’excedent de purins que s’ha generat a partir del tancament d’aquests equipaments i que encara no ha arribat per part de l’administració. Mentrestant, des del grup, s'avisa que les basses de purins estan al seu límit de capacitat.

Les propostes actuals de l'administració, consistents en “enginyoses” solucions tècniques, que en teoria haurien de reduir el contingut en nitrogen del purí, no seran en cap cas la solució al problema a Osona, opina l’entitat ecologista. El GDT també alerta a la població que aquest excedent de purins i l'actual model ramader estan destruint els aqüífers, afecten la salut pública i desprestigien a la pagesia de la comarca.

Ginesta va demanar finalment “solucionar la problemàtica porcina a Osona”. I va concloure: “Preocupa el futur de la comarca, on hi ha molta gent que es dedica al sector porcí, i a on molts pagesos poden quedar sense feina”.

A més de la llegida del manifest, es va entregar a la seu territorial de Vic, perquè fos lliurat al conseller d'Agricultura i Ramaderia, Josep Pelegrí, el Premi Espina que “vol agrair la seva gestió poc sostenible i en contra del medi ambient”.

Galeria de fotos de la 'perfomance' a Vic (GDT)

Informe del GDT sobre el sector porcí a Osona

 
Lliurament del Premi Espina al conseller Pelegrí, a la seu d'Agricultura de Vic. Foto: GDT