Sorea aportarà 350.000 euros per a la canalització de Torelló a la potabilitzadora

La voluntat de l’Ajuntament passa per recuperar la concessió municipal el 2018 | El ple desestima una moció de suport a la protesta de la PAH a Manlleu i una altra sobre el tren

Redacció Osona.com
29 de juliol del 2014
El ple de l’Ajuntament de Torelló, celebrat aquest dilluns, va aprovar la modificació del contracte amb Sorea per a la gestió del servei públic municipal d’aigua potable, en base al qual l’empresa aportarà prop de 350.000 euros per a la canalització fins a la potabilitzadora d’Osona Nord. L’acord estableix la quota que haurà de pagar l’Ajuntament per restituir aquesta aportació i que s’haurà d’amortitzar abans de novembre de 2018, quan finalitzi el contracte. Si no es complís aquest requisit, el contracte amb Sorea es prorrogaria per 10 anys més.

L’alcalde, Santi Vivet (CiU), es va mostrar convençut que l’aportació es podrà amortitzar abans de la finalització del contracte i va reiterar la voluntat de l’equip de govern de recuperar la concessió el 2018.

A la sessió, el grup d’ICV-EUiA-E va presentar una moció sobre els distribuïdors d’energies renovables, que havia retirat en el ple del mes passat per debatre-la amb la resta de grups. Tots els grups van votar a favor de la proposta, que es concreta en el compromís de l’Ajuntament de tenir en compte criteris socials i econòmics en la licitació del contracte de subministrament energètic, l’any vinent. Al mateix temps, també contempla que l’Ajuntament faci accions de difusió d’aquest model energètic i una prova pilot en un edifici municipal amb distribuïdors d’energies renovables.

On no hi va haver el mateix acord va ser en la moció de suport a les reivindicacions de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca d’Osona (PAH) en l’acampada davant l’oficina del BBVA de la plaça Fra Bernadí de Manlleu. Tots els grups van mostrar-se d’acord amb els objectius genèrics de la PAH i contraris a les pràctiques abusives de les entitats financeres. Però PSC i CiU van dissentir de donar suport als casos concrets de Manlleu perquè no els coneixien i eren competència de l’Ajuntament de Manlleu, segons Marc Fontserè (PSC) i Manel Romans (CiU). Romans també va assegurar que no tenien "coneixement de cap cas a Torelló", ni ningú no s’havia adreçat a l’Ajuntament, i va assegurar que si venia algú, li donarien suport i intentarien fer la mediació. Davant la situació, la regidora d’ICV, Roser Mas, va optar per retirar la proposta.

Pel tràmit d’urgència es va presentar una moció en la qual s’instava el govern de la Generalitat a donar una resposta concreta sobre el tema del tren i s’insistia en les demandes de Torelló. L’alcalde Santi Vivet va afirmar que estaven pel tren "fins al final” però va explicar que el seu grup votaria en contra perquè no els va agradar com es s'han fet "algunes coses”. Adreçant-se a la gent del col·lectiu “Perquè no ens fotin el tren”, presents a la sala, va assegurar: Lla Generalitat em demana discreció, jo us he demanat discreció i no s’ha respectat”, va lamentar, en relació a una filtració a un mitja de comunicació.

També va comentar que està pendent de reunir-se, en data per confirmar, amb el conseller Santi Vila i que continuarà treballant pel tren: “Em dol molt votar en contra de la proposta però el meu grup no està d’acord amb aquesta manera de fer”. Finalment, la moció es va desestimar per nou vots en contra (CiU i PxC) i vuit a favor (ERC, PSC i ICV).

En el capítol de mocions es van tombar dues propostes del grup municipal de PxC, l’una demanant la baixa de l’Ajuntament de Torelló de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), i l’altra reclamant canvis en la legislació sobre gossos potencialment perillosos.

Pròrroga dels contractes de la llar d’infants

El ple també va aprovar la pròrroga per un any dels contractes per a la gestió del servei de llar d’infants municipals. Per al curs vinent s’han matriculat 53 alumnes a la llar d’infants La Cabanya i 55 a la Blancaneus. El regidor Lluís Sabatés va destacar l’esforç de l’Ajuntament per mantenir les quotes en els preus. També va avançar la voluntat d’incloure les dues llars d’infants conjuntament en la propera licitació.

La llar d’infants La Cabanya està gestionada per la Fundació Pere Tarrés, mentre que la Blancaneus per l’Associació de Mestres Els Nans. En els dos casos, el contracte que els vinculava amb l’Ajuntament era per quatre anys i, un cop vençut, s’ha prorrogat per un any més.

D’altra banda, també s’ajusten les aules i el personal a la matrícula. Així, el curs 2014-2015, i en base als 53 alumnes inscrits (quatre de P-0, 13 de P-1 i 36 de P-2), s’obriran quatre aules a la llar d’infants La Cabanya: una aula de P-0, una aula de P-1 i dues aules de P-2. D’acord a les previsions de la concessió, el personal per a quatre aules serà de dos mestres, quatre educadores a jornada completa i una cuinera amb una jornada de 35 hores setmanals. Pel que fa a la llar d’infants Blancaneus, s’han matriculat 55 alumnes (sis de P-0, 11 de P-1 i 38 de P-2), la qual cosa vol dir que s’obriran també quatre aules: una aula de P-0, una aula de P-1 i dues aules de P-2. De tota manera, el regidor va explicar que, en cas que a data de 30 de gener hi hagi més famílies interessades, l’Ajuntament es compromet a obrir les aules necessàries en compliment de les ràtios previstes. “Ningú no quedarà sense servei”, va afirmar.

El ple també va aprovar la modificació de l’ordenança fiscal que regula la taxa del servei de llar d’infants. El regidor va comentar que, de cara al curs vinent, sembla que l’aportació de la Generalitat podria ser de 875 euros per alumne quan, cursos enrere, havia arribat a ser de 1.800. Tot i això, va dir: “S’ha fet un gran esforç per no augmentar les quotes”, que es mantindran en relació al curs passat, en 149 euros. I, en paral·lel, s’han fet gestions per incrementar l’aportació de la Diputació de Barcelona, que ha atorgat una subvenció per al servei de menjador, que representarà un estalvi de 5 euros al mes per als nens que facin ús d’aquest servei.

Finalment, Lluís Sabatés també va anunciar que s’han iniciats els treballs de redacció del nou reglament del servei i per l’elaboració dels plecs de clàusules que hauran de regir la nova licitació del servei de llars d’infants de Torelló, que serà conjunta, per entrar en vigor el curs 2015-2016. “Ens creiem l’educació des de l’inici i volem donar el millor servei de llar d’infants”, va afirmar.
Arxivat a