La nova potabilitzadora començarà a portar aigua a Osona Nord en un any

Arrenca la segona fase del projecte, de connexió de la xarxa | L’equipament solucionarà els problemes d’aigua a Sant Hipòlit de Voltregà, les Masies de Voltregà, Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Orís

Redacció Osona.com
25 de juliol del 2014
Presentació a Sant Hipòlit de Voltregà
Presentació a Sant Hipòlit de Voltregà | Ajuntament de les Masies de Voltregà
Presentació del projecte a Sant Hipòlit de Voltregà. Foto: Ajuntament de les Masies de Voltregà

La sala de plens de l’Ajuntament de Sant Hipòlit de Voltregà va acollir el passat dimecres la presentació del projecte de portada d’aigües a Osona Nord i el Voltreganès, desgranat en dues fases: construcció de la depuradora a les Masies de Voltregà i xarxa fins als municipis implicats. Hi van assistir el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Roca; el gerent d'Aigües d'Osona, Miquel Codina, i els alcaldes de Sant Hipòlit i les Masies de Voltregà, Xavier i Sergi Vilamala.

La potabilitzadora donarà servei a sis municipis, alguns dels quals tenen seriosos problemes de subministrament. Dos d’aquests estan ubicats al Voltreganès (Sant Hipòlit de Voltregà i les Masies de Voltregà) i la resta a Osona Nord (Torelló, Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló i Orís). Tots junts sumen una població de 25.000 habitants.

Aquest projecte suposarà una gran millora de la qualitat de l’aigua, significarà un abastiment assegurat d’aigua pelr as municipis, i representarà també el compliment de la normativa europea, que determina que l’aigua passi per la depuradora i es canalitzi a través de xarxa.

El projecte, anomenat Estació de Tractament d’Aigua Potable del Voltreganès i Osona Nord, va arrancar als anys 90 i s’ha vist modificat amb el transcurs del temps per tal de poder fer-lo viable. Després de finalitzar la primera fase, la depuradora, actualment es licita la segona fase, la connexió a través de xarxa, de 19 quilòmetres.

El projecte es va aprovar inicialment al ple del Consell Comarcal del dia 26 de març de 2009. L’aprovació definitiva es va fer el dia 24 de setembre de 2009 per un import de 3.744.974,13 euros (IVA inclòs 21%). Amb la finalització de la potabilitzadora el Consell Comarcal iniciarà ara la licitació de la xarxa que ha d’anar de la potabilitzadora a cadascun dels municipis. Es preveu que les obres finalitzin la primavera del 2015.

A falta de l’adjudicació de l’obra de la xarxa, el cost total del projecte, planta potabilitzadora més la xarxa s’acosta a uns 8.000.000 euros, sent l’aportació que hauran de fer les Masies de Voltregà de 1.277.568 euros i Sant Hipòlit de Voltregà,  de 781.953 euros, tal com es va explicar a la presentació. Els ajuntaments han volgut que quedés signat en el projecte mancomunat que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), l’organisme gestor de l'aigua de la Generalitat, assumirà la part que li correspon aportar en el moment en  què resolgui el problema financer que pateix actualment.

La història amb l’ACA és llarga i ja fa uns anys que cueja. Per llei, aquesta entitat està obligada a pagar el 50% de totes les infraestructures necessàries per a la portada d’aigua als municipis. Un finançament que surt del cànon que paguen religiosament tots els ciutadans. Les dificultats pressupostàries de l’Agència, però, han impossibilitat que aquests diners es fessin efectius en el projecte a Osona Nord i el Voltreganès.

Més informació del projecte


Acte de col·locació de la primera pedra de la potabilitzadora. Foto: Adrià Costa
Documents