Saül Gordillo vincula la història recent d'Internet al procés sobiranista

El periodista presenta a Vic el seu llibre “Sobirania.cat”

Pere Pratdesaba
25 de juliol del 2014
Presentació del llibre “sobirania.cat” a La Tralla de Vic
Presentació del llibre “sobirania.cat” a La Tralla de Vic | Albert Alemany
Presentació del llibre “Sobirania.cat” a La Tralla de Vic Foto: Albert Alemany

El periodista  Saül Gordillo va presentar aquest dijous a Vic el seu darrer llibre, Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet , una crònica en profunditat de l'impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i com sʼinterrelacionen. L’acte va tenir lloc a la llibreria La Tralla, a la plaça Major. Hi va assistir l'autor, que va ser presentat per Oriol Ferran, director de l'editora Crea't Edicions, i Miquel Macià, editor del Grup Nació Digital.

A Sobirania.cat, Gordillo recull 200 protagonistes de la Internet catalana, amb un capítol enciclopèdic que aplega activistes, tecnòlegs i personalitats destacades. Al llibre hi apareixen més de 1.000 referències a persones que han participat, cadascú en la seva mesura, en l'articulació d'un espai virtual propi, diferenciat, sobre el qual ha crescut socialment i políticament el discurs independentista. Entre aquests personatges seleccionats a l'obra, hi apareixen set components del Grup Nació Digital: Miquel Serrabassa, Salvador Cot, Bernat Ferrer, Jordi Font, Pere Fontanals, Quico Sallés i Miquel Macià.

Col·lectius com Softcatalà i la Viquipèdia, certàmens com la Catosfera i els Premis Blogs Catalunya, plataformes com Verkami o Change.org, sumat a l'ús intensiu de Facebook i Twitter i l'evolució de blogs i portals digitals, formen part de l'acurada anàlisi de l'última dècada virtual a Catalunya.

Gordillo va qualificar la seva pròpia obra com a “rara”, amb una escriptura basada en l’entorn digital i amb una vocació documental. L’objectiu del llibre ha estat retre “un homenatge” a tots aquells “visionaris, profetes i frikis ” que van apostar per Internet des d’un primer moment.

En relació al procés sobiranista, el periodista va explicar que volia desmuntar alguns tòpics. Gordillo va finalitzar amb una cita que va fer l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, en una altra presentació del seu llibre: “És una crònica de com l’imperi analògic va ser derrotat per la guerrilla digital”.

Miquel Macià, per la seva banda, va destacar la “meticulositat i la precisió” de les dades de l’obra. “És una història de com Internet ha esdevingut una causa del procés català”, va dir l’editor del Grup Nació Digital. “Les classes mitjanes armades a Internet estan canviant el curs de la història”, va insistir.

En una mateixa línia es va expressar Ferran: “El treball vol deixar constància del període històric que estem vivint”.

Saül Gordillo és un dels periodistes referents de la xarxa catalana. Aquest mes de juliol celebrarà els seus 10 anys de blocaire. Ha fet diversos seguiments a polítics i periodistes a través de rànquings per impulsar i reconèixer el paper d'uns i altres. Apassionat del debat polític digital, l'any 2007 va impulsar el portal de blogs polítics Poliblocs. El 2007 va publicar el llibre Nació.cat que explicava l'obtenció del domini.cat per a la llengua i cultura catalana a Internet.

Veure entrevista a Saül Gordillo sobre el llibre, a Nació Digital
 

Arxivat a