Pere Callís: «L'èxit de la Festa del Serpent de Manlleu rau en les entitats»

La celebració, que se celebrarà el proper dijous, incorpora enguany una dansa popular històrica | El programa també preveu algunes activitats vinculades al Tricentenari

Iris Estrada / Pere Pratdesaba
10 d'agost del 2014
Pere Callís
Pere Callís | Adrià Costa
Pere Callís. Foto: Adrià Costa

Manlleu celebra cada 14 d'agost, des de fa nou anys, la Festa del Serpent , basada en una llegenda original d'aquesta ciutat. Pere Callís, exregidor de l’Ajuntament de Manlleu de Seguretat Ciutadana i de Cultura, és actualment el coordinador de l'esdeveniment.  
 
- Per què s’escull la llegenda del serpent? 

- La llegenda del serpent era desconeguda per bona part de la població. Abans s’havien fet algunes iniciatives populars i festes puntuals per reinstaurar-la, però no s’acabava de recuperar. Llavors va ser quan vam proposar crear un espectacle de carrer amb llums i representacions. A més, es tracta d’una llegenda pròpia del poble de Manlleu, tot i que de serpents n’hi ha molts a la mitologia catalana. Avui en dia, si li demanes a qualsevol manlleuenc que t’expliqui la llegenda del serpent te la sabrà dir.  
 
- Només fa uns anys que aquesta festa se celebra però ha tingut una gran rebuda. Quina ha estat la clau de l’èxit? 

- L’èxit de la festa el veus en la resposta de la gent. Les festes populars d’arreu de Catalunya les munten uns col·lectius concrets. En aquest cas hem aconseguit que en la representació d’una llegenda hi participin moltes entitats: hi ha gent del teatre, del món dels diables, geganters, sardanistes, escoles, corals... tothom treballa en el seu àmbit concret i tothom ocupa el seu espai. En la festa hi participen més de 250 persones. Més que el resultat del dia de la festa el que compta és la participació i la trobada d’entitats. 
 
- Aquesta voluntat de participació ja hi ha estat des del principi.

- Sí. L’objectiu era muntar una festa que fos del poble i comptar amb les diverses entitats. Llavors es va tractar d’introduir-les dins la participació i d’anar incloent activitats noves cada any. 
 
- La participació de les entitats del poble ha ajudat a acostar més la festa a la gent? 

- Sí, des d’un primer moment la gent se l’ha sentit seva. Cada poble necessita sentir-se orgullós d’allà on viu. A més, també s’aposta molt en la qualitat de les infraestructures, i és important disposar dels recursos per fer-ho funcionar. El cost del muntatge de la festa és elevat.  

- De quin pressupost estem parlant? 

- Més o menys de 40.000 euros.

- Qui ho finança?

- L'Ajuntament, amb la col·laboració de la Generalitat i la Diputació de Barcelona. El mateix dia també aconseguim alguns diners amb el marxandatge. És un pressupost mínim pel volum de la feina. 
Enguany també inaugurem una campanya de captació de socis perquè col·laborin amb una quota de 10 euros l’any. Els menors se’n poden fer sense haver de pagar res.
 
- La Festa del Serpent és fa en el marc de la festa major.
 
- Fa anys, quan ho vam començar a organitzar, buscàvem una data que ens permetés assolir els recursos que necessitaríem. Per festa major, l’Ajuntament aposta més per aquest tipus de festa i per això es va decidir celebrar-ho el 14 d’agost. Ara, un cop instaurada, si canviéssim de data l’Ajuntament estic segur que hi seguiria apostant. 
 
- Quina és la seva tasca com a coordinador? 

- Jo sóc coordinador, però tot sol no podria dur-ho a terme. Normalment som unes 15 o 16 persones de diferents àmbits que ens anem trobant mensualment i cadascú es cuida de la seva secció.

- Sempre deu sorgir algun problema...

- L’any passat no vam poder assajar, per exemple. El muntatge de llum no està llest fins el dia abans i ens va ploure. Només vam poder fer un assaig general el mateix dia 14. El dia de l’espectacle vam veure errors i elements que s’havien de millorar, però l’èxit de la festa el pots veure abans, amb tota la gent que hi ha que hi vol participar. 
 
- Amb tanta gent, és comprensible que alguna cosa no rutlli.

- La preparació de la Festa del Serpent de l’any següent comença l’endemà de la que se celebra aquell any. Al setembre fem la primera reunió de valoració i a partir de llavors ja treballem per al proper any. 
 
- Què és el més complicat d'organitzar?

- Que tothom trobi el seu material i pugui treballar amb les seves eines. També s’ha de batallar amb els pressupostos i recursos. La resta veus que va funcionant bé, cadascú fa la seva feina. El que primer es fa és reunir les colles i explicar-els-hi la variació del guió  i com queda estructurada la festa, ja que cada any s’introdueixen elements nous. 

- Quines novetats hi haurà enguany?  

- Aquest any es recuperarà una dansa popular històrica anomenada“El ball de la post”. Aquest ball es fa amb una post, una fusta que es porta penjada a l’esquena, i és similar a un ball de bastons però picant a la post. També s'organitzarà un concurs d'Instagram i, a més, Isabel Clara Simó farà “Les cròniques del serpent” d’enguany. La cloenda de la festa anirà a càrrec dels Pets, que farà un concert. La resta de novetats s’haurà de veure el dia de la festa, només puc avançar que hi haurà elements relacionats amb el Tricentenari de Catalunya.
 
- L’any vinent se celebraran els 10 anys de l’inici de la Festa del Serpent. Tenen preparada alguna sorpresa? 

- Hem tingut algunes idees, però fins que no passi la festa d’aquest any no ho començarem a planificar seriosament.
 

Recull de galeries de fotos de la Festa del Serpent de Manlleu
 

El Serpent sortint de la Devesa. Foto: Adrià Costa
Arxivat a